Szybkie ciasto

m7
Szybkie ciasto

0

0 / 0

Kruche i delikatne ciasto francuskie przełożone pysznym, kakaowym kremem to idealna opcja na deser. W dodatku robi się go bardzo szybko i prosto. Polecamy ten przepis.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

2 szkl. mleko

0.75 szkl. cukier

2 szt. ciasto francuskie

2 szt. cukier wanilinowy

1 szt. margaryna zwykła

1.50 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

2.50 łyżka mąka ziemniaczana

1.50 łyżka kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Ciasto francuskie pieczemy w 2 jednakowych blaszkach 20 minut.

2

Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrami, w drugiej rozrabiamy obie mąki. Gotujące się mleko zdejmujemy z ognia, wlewamy rozczyn, szybko mieszamy i ponownie wstawiamy na gaz, by się "zagotowało". Krem należy cały czas mieszać, aby się nie przypalił.

3

Ucieramy margarynę, dokładamy po trochu zimnego budyniu, dodajemy kakao.

4

Upieczone ciasta przekładamy kremem, wstawiamy do lodówki. Schłodzone ciasto można polać roztopioną czekoladą.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

482

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

39

gram

Tłuszcze

33

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły