Szybkie ciasto

m7
Szybkie ciasto

Średnia 0 / 0

Oceń!

Kruche i delikatne ciasto francuskie przełożone pysznym, kakaowym kremem to idealna opcja na deser. W dodatku robi się go bardzo szybko i prosto. Polecamy ten przepis.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

2 szkl. mleko

0.75 szkl. cukier

2 szt. ciasto francuskie

2 szt. cukier wanilinowy

1 szt. margaryna zwykła

1.50 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

2.50 łyżka mąka ziemniaczana

1.50 łyżka kakao decomorreno

Przygotowanie


Ciasto francuskie pieczemy w 2 jednakowych blaszkach 20 minut.

Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrami, w drugiej rozrabiamy obie mąki. Gotujące się mleko zdejmujemy z ognia, wlewamy rozczyn, szybko mieszamy i ponownie wstawiamy na gaz, by się "zagotowało". Krem należy cały czas mieszać, aby się nie przypalił.

Ucieramy margarynę, dokładamy po trochu zimnego budyniu, dodajemy kakao.

Upieczone ciasta przekładamy kremem, wstawiamy do lodówki. Schłodzone ciasto można polać roztopioną czekoladą.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

482

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

39

gram

Tłuszcze

33

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły