Szybkie ciastka z makiem

Lubella
Szybkie ciastka z makiem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Ciastka z makiem to szybki sposób na domowy wypiek z podstawowych składników. Mają prosty smak, dobrze pasują do kawy i sprawdzą się, gdy potrzebujesz czegoś słodkiego bez długiego przygotowywania. To wygodna opcja na małą przekąskę do pracy lub szkoły, bo łatwo je zapakować i długo zachowują świeżość.

9

Składniki

25 min

Przygotowanie

Składniki


9 porcji

Składniki

80 g mąka pełnoziarnista lubella pełne ziarno

80 g mąka pszenna tortowa lubella

100 g masło

60 g cukier trzcinowy

0.50 łyżecz. ekstrakt waniliowy

15 g mak

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 łyżecz. aromat migdałowy

1 szt. jajko

Przygotowanie


W misce połącz obie mąki, mak i proszek do pieczenia.

Dodaj miękkie masło, cukier, ekstrakt waniliowy, aromat migdałowy i jajko.

Krok 2

Zagnieć gładkie ciasto — rękami lub przy pomocy miksera z hakiem.

Krok 3

Porada:  

Jeśli ciasto jest lekko klejące, schłodź je 10 minut w lodówce.


Podziel ciasto na 9 części i uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.

Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 2

Piecz w 180°C przez 12–14 minut, aż się lekko zarumienią.

Czasy, temperatura, ustawienia


Temperatura pieczenia180°C
Czas pieczenia12minut

Wartości odżywcze na porcję


Energia

140

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

14

gram

Tłuszcze

8

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły