Szybkie ciastka z makiem

Lubella

Ciastka z makiem to szybki sposób na domowy wypiek z podstawowych składników. Mają prosty smak, dobrze pasują do kawy i sprawdzą się, gdy potrzebujesz czegoś słodkiego bez długiego przygotowywania. To wygodna opcja na małą przekąskę do pracy lub szkoły, bo łatwo je zapakować i długo zachowują świeżość.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
140
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
Ciastka z makiem to szybki sposób na domowy wypiek z podstawowych składników. Mają prosty smak, dobrze pasują do kawy i sprawdzą się, gdy potrzebujesz czegoś słodkiego bez długiego przygotowywania. To wygodna opcja na małą przekąskę do pracy lub szkoły, bo łatwo je zapakować i długo zachowują świeżość.
9
Składniki
25 min
Przygotowanie
Składniki
9 porcji
Składniki
80 g mąka pełnoziarnista lubella pełne ziarno
80 g mąka pszenna tortowa lubella
100 g masło
60 g cukier trzcinowy
0.50 łyżecz. ekstrakt waniliowy
15 g mak
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. aromat migdałowy
1 szt. jajko
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta
W misce połącz obie mąki, mak i proszek do pieczenia.
Dodaj miękkie masło, cukier, ekstrakt waniliowy, aromat migdałowy i jajko.

Zagnieć gładkie ciasto — rękami lub przy pomocy miksera z hakiem.

Porada:
Jeśli ciasto jest lekko klejące, schłodź je 10 minut w lodówce.
Formowanie i pieczenie
Podziel ciasto na 9 części i uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w 180°C przez 12–14 minut, aż się lekko zarumienią.
Czasy, temperatura, ustawienia
Wartości odżywcze na porcję
Energia
140
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.