Szybkie chaczapuri na kefirze z serem

Lubella
Szybkie chaczapuri na kefirze z serem

1

0 / 0

Chaczapuri z patelni z serem feta i mozzarellą to szybka i pyszna wersja tradycyjnego gruzińskiego placka serowego. Ciasto na kefirze jest miękkie i puszyste, a farsz z fety, mozzarelli i jajka sprawia, że każda porcja jest sycąca i rozpływa się w ustach. Przygotowanie nie wymaga drożdży ani pieczenia w piekarniku. To idealna przekąska na ciepło – świetnie sprawdzi się na obiad, kolację lub spotkanie ze znajomymi. Życzymy smacznego!

12

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Ciasto

500 g mąka pszenna lubella

10 g proszek do pieczenia

280 ml kefir

1 szt. jajko

10 g sól

1 łyżecz. miód

Farsz

150 g ser feta

150 g ser mozzarella

1 szt. jajko

1 szczyp. sól

Do podania

1 łyżka oliwa

1 pęcz. natka pietruszki

Przygotowanie


1

Do miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia, dodaj sól, miód, kefir i jajko, a następnie wyrób gładkie ciasto.

2

Odstaw ciasto na kilka minut, aby odpoczęło, następnie podziel je na cztery równe części.

3

Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj jedną część ciasta na okrągły placek.

4

W misce przygotuj farsz. Rozgnieć fetę, dodaj startą mozzarellę, jajko i odrobinę soli. Wymieszaj na jednolitą masę.

5

Na środku placka ułóż kulę z farszu serowego. Zbierz brzegi ciasta do środka, formując sakiewkę, a następnie delikatnie ją spłaszcz, aby powstał placek.

6

Rozgrzej patelnię, połóż chaczapuri i smaż na suchej patelni pod przykryciem przez kilka minut z każdej strony, aż będzie złociste i rumiane.

7

Gotowe chaczapuri posmaruj oliwą i posyp świeżą natką pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły