Szybkie chaczapuri na kefirze z serem

Lubella

Chaczapuri z patelni z serem feta i mozzarellą to szybka i pyszna wersja tradycyjnego gruzińskiego placka serowego. Ciasto na kefirze jest miękkie i puszyste, a farsz z fety, mozzarelli i jajka sprawia, że każda porcja jest sycąca i rozpływa się w ustach. Przygotowanie nie wymaga drożdży ani pieczenia w piekarniku. To idealna przekąska na ciepło – świetnie sprawdzi się na obiad, kolację lub spotkanie ze znajomymi. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Chaczapuri z patelni z serem feta i mozzarellą to szybka i pyszna wersja tradycyjnego gruzińskiego placka serowego. Ciasto na kefirze jest miękkie i puszyste, a farsz z fety, mozzarelli i jajka sprawia, że każda porcja jest sycąca i rozpływa się w ustach. Przygotowanie nie wymaga drożdży ani pieczenia w piekarniku. To idealna przekąska na ciepło – świetnie sprawdzi się na obiad, kolację lub spotkanie ze znajomymi. Życzymy smacznego!
12
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Ciasto
500 g mąka pszenna lubella
10 g proszek do pieczenia
280 ml kefir
1 szt. jajko
10 g sól
1 łyżecz. miód
Farsz
150 g ser feta
150 g ser mozzarella
1 szt. jajko
1 szczyp. sól
Do podania
1 łyżka oliwa
1 pęcz. natka pietruszki
Przygotowanie
Do miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia, dodaj sól, miód, kefir i jajko, a następnie wyrób gładkie ciasto.
Odstaw ciasto na kilka minut, aby odpoczęło, następnie podziel je na cztery równe części.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj jedną część ciasta na okrągły placek.
W misce przygotuj farsz. Rozgnieć fetę, dodaj startą mozzarellę, jajko i odrobinę soli. Wymieszaj na jednolitą masę.
Na środku placka ułóż kulę z farszu serowego. Zbierz brzegi ciasta do środka, formując sakiewkę, a następnie delikatnie ją spłaszcz, aby powstał placek.
Rozgrzej patelnię, połóż chaczapuri i smaż na suchej patelni pod przykryciem przez kilka minut z każdej strony, aż będzie złociste i rumiane.
Gotowe chaczapuri posmaruj oliwą i posyp świeżą natką pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.