Szybki piernik świąteczny z powidłami

lubella
Szybki piernik świąteczny z powidłami

0

3.3 / 4

Przygotowania do świąt idą pełną parą, już za chwilę rozpoczyna się kolacja, a Ty… No tak! To zdarza się nawet najlepszym gospodyniom – zapomnieć o ważnym daniu! Wypróbuj przepis na błyskawiczny, świąteczny piernik z powidłami i słodką polewą czekoladową, który uda się nawet na „ostatnią chwilę”.

11

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

250 g lubella mąka luksusowa

200 g miód

100 g masło

50 g cukier

2 szt. jaja l

1 łyżeczka proszek do pieczenia

0.50 łyżeczka soda oczyszczona

2 łyżeczka przyprawa do piernika

350 g powidła śliwkowe łowicz

100 g czekolada deserowa

3 łyżka olej roślinny

Przygotowanie


1

W rondelku umieścić miód, cukier i masło. Całość podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą i połączą w jedną masę.

2

Masę miodową odstawić do ostygnięcia.

3

Do przestygniętej masy miodowej - niezupełnie zimnej - dodać jajka i zmiksować do połączenia składników.

4

Mąkę Lukusową Lubella wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. Dodać mąkę z pozostałymi składnikami do masy miodowo-jajecznej i dobrze zmiksować, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę.

5

Blachę keksówkę o długości około 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać masę na piernik. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni C przez 50 minut.

6

Upieczony piernik wyjąć z blachy i pozostawić do ostygnięcia.

7

Chłodne ciasto przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat piernikowy posmarować połową powideł śliwkowych, przykryć drugim blatem, znowu posmarować powidłami i przykryć ostatnim blatem.

8

Czekoladę połamać, przełożyć do plastikowej miski. Dodać olej. Miskę z czekoladą ustawić na garnku z parującą wodą i pozostawić do całkowitego roztopienia.

9

Płynną czekolada polać piernik przełożony powidłami. Piernik odstawić w chłodne miejsce na 1 dzień.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły