Szybki piernik świąteczny z powidłami
lubella
Przygotowania do świąt idą pełną parą, już za chwilę rozpoczyna się kolacja, a Ty… No tak! To zdarza się nawet najlepszym gospodyniom – zapomnieć o ważnym daniu! Wypróbuj przepis na błyskawiczny, świąteczny piernik z powidłami i słodką polewą czekoladową, który uda się nawet na „ostatnią chwilę”.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
715
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
106
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.3 / 4
Przygotowania do świąt idą pełną parą, już za chwilę rozpoczyna się kolacja, a Ty… No tak! To zdarza się nawet najlepszym gospodyniom – zapomnieć o ważnym daniu! Wypróbuj przepis na błyskawiczny, świąteczny piernik z powidłami i słodką polewą czekoladową, który uda się nawet na „ostatnią chwilę”.
11
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
250 g lubella mąka luksusowa
200 g miód
100 g masło
50 g cukier
2 szt. jaja l
1 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 łyżecz. soda oczyszczona
2 łyżecz. przyprawa do piernika
350 g powidła śliwkowe łowicz
100 g czekolada deserowa
3 łyżka olej roślinny
Przygotowanie
W rondelku umieścić miód, cukier i masło. Całość podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą i połączą w jedną masę.
Masę miodową odstawić do ostygnięcia.
Do przestygniętej masy miodowej - niezupełnie zimnej - dodać jajka i zmiksować do połączenia składników.
Mąkę Lukusową Lubella wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. Dodać mąkę z pozostałymi składnikami do masy miodowo-jajecznej i dobrze zmiksować, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę.
Blachę keksówkę o długości około 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać masę na piernik. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni C przez 50 minut.
Upieczony piernik wyjąć z blachy i pozostawić do ostygnięcia.
Chłodne ciasto przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat piernikowy posmarować połową powideł śliwkowych, przykryć drugim blatem, znowu posmarować powidłami i przykryć ostatnim blatem.
Czekoladę połamać, przełożyć do plastikowej miski. Dodać olej. Miskę z czekoladą ustawić na garnku z parującą wodą i pozostawić do całkowitego roztopienia.
Płynną czekolada polać piernik przełożony powidłami. Piernik odstawić w chłodne miejsce na 1 dzień.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
715
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
106
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.