Szybki piernik

dudello
Szybki piernik

0

5 / 2

Szybki i łatwy piernik z powidłami. Jest to wersja wilgotnego, lekkiego ciasta.

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

220 g mąka lubella

100 g masło

2 łyżka przyprawa do piernika

2 łyżka miód płynny

3 łyżka kakao decomorreno

3 szt. jaja kurze całe

1 szkl. mleko uht 3,2%

180 g cukier drobny

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 łyżecz. soda oczyszczona

150 g czekolada

100 śmietana 30%

250 g powidła śliwkowe łowicz

Przygotowanie


1

W garnuszku podgrzewamy mleko, roztapiamy masło, dodajemy cukier, kakao i przyprawę do piernika. Mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek. Zestawiamy z palnika, dodajemy miód i jajka. Znowu mieszamy. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę, proszek, sodę. Wlewamy powoli masę z rondelka. Miksujemy wszystko tylko do momentu dokładnego połączenia się. Wylewamy do formy 30x20 wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 - 30 minut w temp. 175 st. C.

2

Wystudzone ciasto przekrawamy na 2-3 części i każdy blat smarujemy powidłami.

3

Śmietanę podgrzewamy w garnuszku. Kiedy będzie bardzo gorąca to wrzucamy pokruszoną czekoladę. Odstawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Tak roztopioną czekoladę wylewamy na piernik. Dodatkowo możemy jeszcze posypać płatkami migdałów, orzechami czy posypką czekoladową lub owocową.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

449

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

62

gram

Tłuszcze

18

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły