Szybki piernik
dudello
Szybki i łatwy piernik z powidłami. Jest to wersja wilgotnego, lekkiego ciasta.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
449
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 2
Szybki i łatwy piernik z powidłami. Jest to wersja wilgotnego, lekkiego ciasta.
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
220 g mąka lubella
100 g masło
2 łyżka przyprawa do piernika
2 łyżka miód płynny
3 łyżka kakao decomorreno
3 szt. jaja kurze całe
1 szkl. mleko uht 3,2%
180 g cukier drobny
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. soda oczyszczona
150 g czekolada
100 śmietana 30%
250 g powidła śliwkowe łowicz
Przygotowanie
W garnuszku podgrzewamy mleko, roztapiamy masło, dodajemy cukier, kakao i przyprawę do piernika. Mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek. Zestawiamy z palnika, dodajemy miód i jajka. Znowu mieszamy. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę, proszek, sodę. Wlewamy powoli masę z rondelka. Miksujemy wszystko tylko do momentu dokładnego połączenia się. Wylewamy do formy 30x20 wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 - 30 minut w temp. 175 st. C.
Wystudzone ciasto przekrawamy na 2-3 części i każdy blat smarujemy powidłami.
Śmietanę podgrzewamy w garnuszku. Kiedy będzie bardzo gorąca to wrzucamy pokruszoną czekoladę. Odstawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Tak roztopioną czekoladę wylewamy na piernik. Dodatkowo możemy jeszcze posypać płatkami migdałów, orzechami czy posypką czekoladową lub owocową.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
449
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.