Szybki piernik
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
dudello
![Szybki piernik](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976852469.jpeg&w=3840&q=75)
Szybki i łatwy piernik z powidłami. Jest to wersja wilgotnego, lekkiego ciasta.
0
5 / 2
Szybki i łatwy piernik z powidłami. Jest to wersja wilgotnego, lekkiego ciasta.
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
220 g mąka lubella
100 g masło
2 łyżka przyprawa do piernika
2 łyżka miód płynny
3 łyżka kakao decomorreno
3 szt. jaja kurze całe
1 szkl. mleko uht 3,2%
180 g cukier drobny
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. soda oczyszczona
150 g czekolada
100 śmietana 30%
250 g powidła śliwkowe łowicz
Przygotowanie
W garnuszku podgrzewamy mleko, roztapiamy masło, dodajemy cukier, kakao i przyprawę do piernika. Mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek. Zestawiamy z palnika, dodajemy miód i jajka. Znowu mieszamy. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę, proszek, sodę. Wlewamy powoli masę z rondelka. Miksujemy wszystko tylko do momentu dokładnego połączenia się. Wylewamy do formy 30x20 wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 - 30 minut w temp. 175 st. C.
Wystudzone ciasto przekrawamy na 2-3 części i każdy blat smarujemy powidłami.
Śmietanę podgrzewamy w garnuszku. Kiedy będzie bardzo gorąca to wrzucamy pokruszoną czekoladę. Odstawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Tak roztopioną czekoladę wylewamy na piernik. Dodatkowo możemy jeszcze posypać płatkami migdałów, orzechami czy posypką czekoladową lub owocową.