Szybki makowiec japoński
weronikaa2
Postanowiłam przetestować przed Świętami przepis na tzw. Makowiec japoński. Słyszałam o nim wcześniej, ale teraz upiekłam go pierwszy raz. Polecam! Ciasto może nie jest bardzo okazałe, ale jest bardzo smaczne. Nie jest suche, pięknie pachnie bakaliami i makiem. Żeby nie marnować żywności ciasto można zamrozić, jak zresztą większość ciast bez lekkich kremów. Można też niezjedzone ciasto rozdrobnić i wykorzystać jako składnik bajaderki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
273
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 1
Postanowiłam przetestować przed Świętami przepis na tzw. Makowiec japoński. Słyszałam o nim wcześniej, ale teraz upiekłam go pierwszy raz. Polecam! Ciasto może nie jest bardzo okazałe, ale jest bardzo smaczne. Nie jest suche, pięknie pachnie bakaliami i makiem. Żeby nie marnować żywności ciasto można zamrozić, jak zresztą większość ciast bez lekkich kremów. Można też niezjedzone ciasto rozdrobnić i wykorzystać jako składnik bajaderki.
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
300 g mak mielony suchy
6 szt. jaja kurze całe
6 łyżka mąka lubella puszysta krupczatka
4 szt. jabłko
125 g margaryna
200 g cukier puder
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 opak. cukier waniliowy
0.50 szkl. bakalie
1 szkl. sos czekoladowy
Przygotowanie
Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym. Nadal ucierać dodając po jednym żółtku.
Dodać mak i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać.
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć z ciastem.
Białka jaj ubić na sztywno i delikatnie połączyć. Na koniec dodać ulubione bakalie.
Piec na blasze 25 x 35 cm przez godzinę w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polać sosem o smaku czekoladowym Tymbark.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
273
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.