Szybki makowiec japoński

weronikaa2
Szybki makowiec japoński

0

4 / 1

Postanowiłam przetestować przed Świętami przepis na tzw. Makowiec japoński. Słyszałam o nim wcześniej, ale teraz upiekłam go pierwszy raz. Polecam! Ciasto może nie jest bardzo okazałe, ale jest bardzo smaczne. Nie jest suche, pięknie pachnie bakaliami i makiem. Żeby nie marnować żywności ciasto można zamrozić, jak zresztą większość ciast bez lekkich kremów. Można też niezjedzone ciasto rozdrobnić i wykorzystać jako składnik bajaderki.

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

300 g mak mielony suchy

6 szt. jaja kurze całe

6 łyżka mąka lubella puszysta krupczatka

4 szt. jabłko

125 g margaryna

200 g cukier puder

2 łyżecz. proszek do pieczenia

1 opak. cukier waniliowy

0.50 szkl. bakalie

1 szkl. sos czekoladowy

Przygotowanie


1

Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym. Nadal ucierać dodając po jednym żółtku.

2

Dodać mak i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać.

3

Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć z ciastem.

4

Białka jaj ubić na sztywno i delikatnie połączyć. Na koniec dodać ulubione bakalie.

5

Piec na blasze 25 x 35 cm przez godzinę w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polać sosem o smaku czekoladowym Tymbark.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

273

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

32

gram

Tłuszcze

13

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły