Szybki chłodnik z Mini Kółkami, botwinką i ogórkiem

lubella
Szybki chłodnik z Mini Kółkami, botwinką i ogórkiem

0

0 / 0

Ekspresowy chłodnik w 40 minut? To możliwe z naszym przepisem! Poznaj sprawdzoną recepturę na szybki chłodnik z makaronem typu mini kółka, botwinką i ogórkiem. Zupa na bazie barszczu czerwonego marki Krakus i jogurtu greckiego.

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g makaron lubella mini kółka

2 pęcz. botwinka

2 łyżka oliwa z oliwek

300 woda

1 opak. barszcz czerwony krakus

800 jogurt grecki

1 szt. czosnek

1 szczyp. sól, pieprz

1 szt. ogórek długi

1 pęcz. rzodkiewka

1 pęcz. szczypiorek

1 pęcz. koperek

Przygotowanie


1

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i schłodź.

2

Botwinę umyj, posiekaj i przesmaż szybko na oliwie.

3

Następnie zalej ją wodą i duś przez 10minut, aż zmięknie, a potem ostudź.

4

Skórkę z ogórków obierz w odległości co ok. 1cm. W ten sposób część ogórka będzie obrana, a część skórki zostanie na warzywie (skórka ma w sobie bardzo dużo olejków aromatycznych, ale bywa twarda, dlatego nie wykorzystuj jej w całości).

5

Następnie usuń pestki z ogórka i pokrój go w drobną kostkę.

6

Rzodkiewki pokrój w plasterki, a szczypiorek i koperek drobno posiekaj.

7

Do schłodzonej botwiny dodaj roztarty czosnek, jogurt i kwaśną śmietanę.

8

Ubij całość trzepaczką, tak by uzyskać gładką masę i ciągle mieszając dolej do niej zimny barszcz.

9

Dopraw solą i pieprzem, a następnie całość schłodź.

10

Zupę podaj z makaronem, warzywami i ziołami, w dodatkowo schłodzonych wcześniej miskach.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły