Szybki chłodnik z Mini Kółkami, botwinką i ogórkiem
lubella
Ekspresowy chłodnik w 40 minut? To możliwe z naszym przepisem! Poznaj sprawdzoną recepturę na szybki chłodnik z makaronem typu mini kółka, botwinką i ogórkiem. Zupa na bazie barszczu czerwonego marki Krakus i jogurtu greckiego.
0
0 / 0
Ekspresowy chłodnik w 40 minut? To możliwe z naszym przepisem! Poznaj sprawdzoną recepturę na szybki chłodnik z makaronem typu mini kółka, botwinką i ogórkiem. Zupa na bazie barszczu czerwonego marki Krakus i jogurtu greckiego.
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g makaron lubella mini kółka
2 pęcz. botwinka
2 łyżka oliwa z oliwek
300 woda
1 opak. barszcz czerwony krakus
800 jogurt grecki
1 szt. czosnek
1 szczyp. sól, pieprz
1 szt. ogórek długi
1 pęcz. rzodkiewka
1 pęcz. szczypiorek
1 pęcz. koperek
Przygotowanie
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i schłodź.
Botwinę umyj, posiekaj i przesmaż szybko na oliwie.
Następnie zalej ją wodą i duś przez 10minut, aż zmięknie, a potem ostudź.
Skórkę z ogórków obierz w odległości co ok. 1cm. W ten sposób część ogórka będzie obrana, a część skórki zostanie na warzywie (skórka ma w sobie bardzo dużo olejków aromatycznych, ale bywa twarda, dlatego nie wykorzystuj jej w całości).
Następnie usuń pestki z ogórka i pokrój go w drobną kostkę.
Rzodkiewki pokrój w plasterki, a szczypiorek i koperek drobno posiekaj.
Do schłodzonej botwiny dodaj roztarty czosnek, jogurt i kwaśną śmietanę.
Ubij całość trzepaczką, tak by uzyskać gładką masę i ciągle mieszając dolej do niej zimny barszcz.
Dopraw solą i pieprzem, a następnie całość schłodź.
Zupę podaj z makaronem, warzywami i ziołami, w dodatkowo schłodzonych wcześniej miskach.