2

Składniki

1.25 Szczypty
gałka muszkatołowa
1.25 Szczypty
sól, pieprz
3.75 Kostki
Bulion grzybowy
1.25 Sztuki
marchew
1.25 Sztuki
korzeń pietruszki
1.25 Sztuki
cebula
6.25 Sztuki
ziele angielskie
3.75 Sztuki
liść laurowy
3.75 Łyżki
śmietana
1.25 Łyżki
mąka pszenna krupczatka Lubelli
0.62 Kilograma
pieczarki
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Przygotować bulion z kostek i 2 litrów wody, ziaren pieprzu, ziela angielskiego i listka laurowego.
  2. W tym czasie umyć pieczarki i pokroić w plastry, a następnie dodać do gotującego się bulionu. Gotować na wolnym ogniu.
  3. Obrać cebulę marchew i pietruszkę. Cebulę pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę wrzucić do zupy pod koniec gotowania, następnie dodać pokrojoną cebulę. Gotować jeszcze chwilę, dosypując szczyptę gałki muszkatołowej.
  4. Zabielić zupę 3 łyżkami śmietany wymieszanymi z 1 łyżką mąki, całość zagotować.
  5. Aby nadać zupie pieczarkowej intensywnego smaku można dodać bulion grzybowy.
  6. Podawać z makaronem.

Opis

Zupka, która właściwie robi się sama;) zawsze się bałam gotowania zupy, doprawiania itd. a ta pieczarkowa zawsze się udaje. Na zdjęciu jest makaron świderki, ale z dzieciństwa pamiętam pieczarkową z makaronem "Gwiazdki"...

Podobne przepisy

Placki ziemniaczane z gulaszem i śmietaną

Łatwy Do 20 min.

Gulasz z dzika z kluseczkami

Łatwy Ponad 3 godz.

Kociołek warzywny

Łatwy Do 40 min.

Polędwiczki duszone w cydrze

Łatwy Do 3 godz.

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z 3 SERAMI

Trudny Do 1 godz.

Aromatyczna fasolka po bretońsku

Średni Do 2 godz.

Bigos świąteczny

Średni Do 3 godz.

Dyniowa zapiekanka z kiełbasą

Łatwy Do 40 min.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!