Example thumb
2

Składniki

1 Szczypta
gałka muszkatołowa
1 Szczypta
sól, pieprz
3 Kostki
Bulion grzybowy
1 Sztuka
marchew
1 Sztuka
korzeń pietruszki
1 Sztuka
cebula
5 Sztuk
ziele angielskie
3 Sztuki
liść laurowy
3 Łyżki
śmietana
1 Łyżka
mąka pszenna krupczatka Lubelli
0.5 Kilograma
pieczarki
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Przygotować bulion z kostek i 2 litrów wody, ziaren pieprzu, ziela angielskiego i listka laurowego.
  2. W tym czasie umyć pieczarki i pokroić w plastry, a następnie dodać do gotującego się bulionu. Gotować na wolnym ogniu.
  3. Obrać cebulę marchew i pietruszkę. Cebulę pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę wrzucić do zupy pod koniec gotowania, następnie dodać pokrojoną cebulę. Gotować jeszcze chwilę, dosypując szczyptę gałki muszkatołowej.
  4. Zabielić zupę 3 łyżkami śmietany wymieszanymi z 1 łyżką mąki, całość zagotować.
  5. Aby nadać zupie pieczarkowej intensywnego smaku można dodać bulion grzybowy.
  6. Podawać z makaronem.

Opis

Zupka, która właściwie robi się sama;) zawsze się bałam gotowania zupy, doprawiania itd. a ta pieczarkowa zawsze się udaje. Na zdjęciu jest makaron świderki, ale z dzieciństwa pamiętam pieczarkową z makaronem "Gwiazdki"...

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!