Szybka zupa pieczarkowa
tyna
Zupa, która właściwie robi się sama. Szybka zupa pieczarkowa z makaronem i nutką grzybową jest pyszna i sycąca.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
775
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
50
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
3.8 / 5
Zupa, która właściwie robi się sama. Szybka zupa pieczarkowa z makaronem i nutką grzybową jest pyszna i sycąca.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szczyp. sól, pieprz
3 kostka bulion grzybowy
1 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
1 szt. cebula
5 szt. ziele angielskie
3 szt. liść laurowy
3 łyżka śmietana
1 łyżka mąka pszenna krupczatka lubelli
0.50 kg pieczarki
Przygotowanie
Przygotować bulion z kostek i 2 litrów wody, ziaren pieprzu, ziela angielskiego i listka laurowego.
W tym czasie umyć pieczarki i pokroić w plastry, a następnie dodać do gotującego się bulionu. Gotować na wolnym ogniu.
Obrać cebulę, marchew i pietruszkę. Cebulę pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę wrzucić do zupy pod koniec gotowania, następnie dodać pokrojoną cebulę. Gotować jeszcze chwilę, dosypując szczyptę gałki muszkatołowej.
Zabielić zupę 3 łyżkami śmietany wymieszanymi z 1 łyżką mąki, całość zagotować.
Aby nadać zupie pieczarkowej intensywnego smaku można dodać bulion grzybowy.
Podawać z makaronem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
775
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
50
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.