Szybka zupa pieczarkowa
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
tyna
![Szybka zupa pieczarkowa](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976074007.jpeg&w=3840&q=75)
Zupa, która właściwie robi się sama. Szybka zupa pieczarkowa z makaronem i nutką grzybową jest pyszna i sycąca.
2
3.8 / 5
Zupa, która właściwie robi się sama. Szybka zupa pieczarkowa z makaronem i nutką grzybową jest pyszna i sycąca.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szczyp. sól, pieprz
3 kostka bulion grzybowy
1 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
1 szt. cebula
5 szt. ziele angielskie
3 szt. liść laurowy
3 łyżka śmietana
1 łyżka mąka pszenna krupczatka lubelli
0.50 kg pieczarki
Przygotowanie
Przygotować bulion z kostek i 2 litrów wody, ziaren pieprzu, ziela angielskiego i listka laurowego.
W tym czasie umyć pieczarki i pokroić w plastry, a następnie dodać do gotującego się bulionu. Gotować na wolnym ogniu.
Obrać cebulę, marchew i pietruszkę. Cebulę pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę wrzucić do zupy pod koniec gotowania, następnie dodać pokrojoną cebulę. Gotować jeszcze chwilę, dosypując szczyptę gałki muszkatołowej.
Zabielić zupę 3 łyżkami śmietany wymieszanymi z 1 łyżką mąki, całość zagotować.
Aby nadać zupie pieczarkowej intensywnego smaku można dodać bulion grzybowy.
Podawać z makaronem.