Szybka zupa pieczarkowa

tyna
Szybka zupa pieczarkowa

2

3.8 / 5

Zupa, która właściwie robi się sama. Szybka zupa pieczarkowa z makaronem i nutką grzybową jest pyszna i sycąca.

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. gałka muszkatołowa

1 szcz. sól, pieprz

3 kost. bulion grzybowy

1 szt. marchew

1 szt. korzeń pietruszki

1 szt. cebula

5 szt. ziele angielskie

3 szt. liść laurowy

3 łyżka śmietana

1 łyżka mąka pszenna krupczatka lubelli

0.50 kg pieczarki

Przygotowanie


1

Przygotować bulion z kostek i 2 litrów wody, ziaren pieprzu, ziela angielskiego i listka laurowego.

2

W tym czasie umyć pieczarki i pokroić w plastry, a następnie dodać do gotującego się bulionu. Gotować na wolnym ogniu.

3

Obrać cebulę, marchew i pietruszkę. Cebulę pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę wrzucić do zupy pod koniec gotowania, następnie dodać pokrojoną cebulę. Gotować jeszcze chwilę, dosypując szczyptę gałki muszkatołowej.

4

Zabielić zupę 3 łyżkami śmietany wymieszanymi z 1 łyżką mąki, całość zagotować.

5

Aby nadać zupie pieczarkowej intensywnego smaku można dodać bulion grzybowy.

6

Podawać z makaronem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły