Szybka sałatka na grilla ze szparagami, fetą i pistacjami

EkspertOdKuchni
Szybka sałatka na grilla ze szparagami, fetą i pistacjami

0

0 / 0

Szukasz pomysłu na szybką i efektowną sałatkę do dań z grilla? Ta warzywna kompozycja ze szparagami, suszonymi pomidorami, szpinakiem, fetą, rukolą i pistacjami to idealny wybór! Nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na stole. Gotowa w zaledwie 15 minut, pełna koloru i smaku, świetnie sprawdzi się jako lekka przekąska lub dodatek do grillowanego mięsa i ryb. Życzymy smacznego!

11

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g szparagi zielone

100 g feta

8 szt. suszone pomidory

40 g rukola

25 g świeży szpinak

0.50 szt. cebula czerwona

2 łyżka olej lniany

1 łyżka sok z cytryny

1 szczyp. płatki chili

30 g pistacje obrane

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Szparagi opłukać, odciąć twardą końcówkę, pokroić na kawałki ok. 4–5 cm.

2

Wrzucić na rozgrzaną patelnię z łyżką masła i płatków chilli. Smażyć ok. 5–7 minut, aż lekko zmiękną i się zarumienią.

3

Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, pomidory w paski, fetę pokruszyć.

4

W misce wymieszać szparagi, rukolę, szpinak, suszone pomidory, cebulę i fetę.

5

Skropić całość olejem lnianym i sokiem z cytryny, posypać pistacjami, doprawić pieprzem i solą.

6

Delikatnie wymieszać i podawać od razu – na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły