Szybka rolada z bitą śmietaną

m7

Szybka w przygotowaniu, ale za to bardzo smaczna.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
152
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Szybka w przygotowaniu, ale za to bardzo smaczna.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
250 śmietanka kremowa 30%
1 łyżecz. proszek do pieczenia
4 szt. jaja kurze całe
1 szt. fix do śmietany
4 łyżka cukier
4 łyżka mąka pszenna tortowa
1 łyżka cukier puder
1 łyżka cukier waniliowy
Przygotowanie
Białka jaj ubić na sztywną pianę, następnie dodawać do nich na przemian po jednym żółtku, po jednej łyżce cukru i po jednej łyżce mąki pszennej, na koniec dodać proszek do pieczenia( łyżeczkę).
Ciasto biszkoptowe rozsmarować na dużej płaskiej blasze i piec około 15- 20 minut w temp. 180 stopni. Ostudzić.
Śmietanę schłodzić i ubić z fixem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Masą śmietanową posmarować biszkopt i zawinąć na kształt rolady.
Odstawić w chłodne miejsce. Roladę można dowolnie udekorować.