Szybka rolada

m7
Szybka rolada

Średnia 0 / 0

Oceń!

Rolada z kremem z serka mascarpone i jagodami to smak lata. W dodatku łatwa i szybka do przygotowania, zachwyci Ciebie i Twoich bliskich.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

200 śmietanka kremowa 30%

1 szczyp. sól

0.50 łyżecz. żelatyna

0.50 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 szkl. czarne jagody

6 szt. jaja kurze całe

2 łyżka cukier puder

6 łyżka cukier

6 łyżka mąka pszenna tortowa

10 dag. serek mascarpone

Przygotowanie


Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczypta soli. Gdy piana będzie już sztywna należy dodawać do niej po jednym żółtku i po łyżce cukru.

Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Masę na ciasto biszkoptowe rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Piec 15- 20 minut w temp. 180 stopni. Ciasto po upieczeniu przełożyć na ściereczkę, zawijać wraz ze ściereczką na kształt rolady.

Kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodawać po łyżce mascarpone.

Na koniec dodać rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę.

Masę rozsmarować na biszkopcie, posypać jagodami i zawinąć na kształt rolady.

Ciasto włożyć do lodówki, żeby masa się ścięła.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

106

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

8

gram

Tłuszcze

7

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły