Szybka rolada
m7
Rolada z kremem z serka mascarpone i jagodami to smak lata. W dodatku łatwa i szybka do przygotowania, zachwyci Ciebie i Twoich bliskich.
0
0 / 0
Rolada z kremem z serka mascarpone i jagodami to smak lata. W dodatku łatwa i szybka do przygotowania, zachwyci Ciebie i Twoich bliskich.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
200 śmietanka kremowa 30%
1 szczyp. sól
0.50 łyżecz. żelatyna
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 szkl. czarne jagody
6 szt. jaja kurze całe
2 łyżka cukier puder
6 łyżka cukier
6 łyżka mąka pszenna tortowa
10 dag. serek mascarpone
Przygotowanie
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczypta soli. Gdy piana będzie już sztywna należy dodawać do niej po jednym żółtku i po łyżce cukru.
Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Masę na ciasto biszkoptowe rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Piec 15- 20 minut w temp. 180 stopni. Ciasto po upieczeniu przełożyć na ściereczkę, zawijać wraz ze ściereczką na kształt rolady.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodawać po łyżce mascarpone.
Na koniec dodać rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę.
Masę rozsmarować na biszkopcie, posypać jagodami i zawinąć na kształt rolady.
Ciasto włożyć do lodówki, żeby masa się ścięła.