Szybka napoleonka Ilony
m7
Szybkie w przygotowaniu ciasto, które smakuje chyba każdemu. Delikatne płaty ciasta francuskiego przełożone kremowym budyniem to połączenie idealne.
0
0 / 0
Szybkie w przygotowaniu ciasto, które smakuje chyba każdemu. Delikatne płaty ciasta francuskiego przełożone kremowym budyniem to połączenie idealne.
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
300 mleko uht 3,2%
0.50 szkl. cukier puder
2 szt. ciasto francuskie
1 szt. budyń śmietankowy
25 dag. masło roślinne
Przygotowanie
Ciasto francuskie rozwałkować lub rozwinąć, jeśli kupujemy w rulonie. Rozłożyć je na blaszkach i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Na mleku ugotować budyń i przestudzić go.
Miękkie masło zmiksować na puszystą masę z 1/3 szklanki cukru pudru. Następnie dodawać po łyżce zimnego budynku i miksować do uzyskania jednolitej masy.
Masą przełożyć przestudzone ciasta francuskie. Posypać je pozostałym cukrem pudrem.
RADA: Przed pieczeniem dobrze jest nakłuć ciasto francuskie w kilku miejscach widelcem, aby nie rosło.