Szwedzkie pierogi z pieczarkami
EkspertOdKuchni
Szwedzkie pierogi odbiegają formą i smakiem od naszych tradycyjnych pierogów — to podłużne paluchy z ciasta drożdżowego, które są wypełnione pieczarkami i zapiekane w piekarniku. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Idealnie sprawdzą się do czerwonego barszczu. Można je podawać również jako przekąskę na imprezach, uroczystościach lub w ciągu dnia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1212
kcal
Białka
42
gram
Węglowodany
149
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Szwedzkie pierogi odbiegają formą i smakiem od naszych tradycyjnych pierogów — to podłużne paluchy z ciasta drożdżowego, które są wypełnione pieczarkami i zapiekane w piekarniku. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Idealnie sprawdzą się do czerwonego barszczu. Można je podawać również jako przekąskę na imprezach, uroczystościach lub w ciągu dnia.
11
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
320 g mąka pszenna lubella
7 g drożdże suche
1 łyżecz. cukier
1 szt. jajko
1 szkl. mleko
100 g masło
1 szczyp. sól
1 szt. sezam do posypania
1 kg pieczarki
2 szt. cebula
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Mąkę przesiać, dodać suche drożdże, ciepłe mleko i cukier. Całość wyrobić na jednolite ciasto (najlepiej za pomocą robota z hakiem). Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło i sól.
Gdy ciasto będzie gładkie, przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45 minut.
Pieczarki i cebulę drobno pokroić w kosteczkę. Cebulę zeszklić na maśle, a następnie dodać pieczarki. Smażyć, aż cała woda odparuje. Na koniec doprawić pieprzem i solą do smaku.
Wyrośnięte ciasto zagnieść rękami i dość cienko rozwałkować na prostokąt odpowiadający wymiarom blachy.
Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości 10 cm.
Na każdym pasku ułożyć farsz, a następnie skleić ciasto, formując długie paluchy.
Pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, zostawiając odstęp między każdym kawałkiem. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem.
Pierogi piec około 30 minut w 180°C.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1212
kcal
Białka
42
gram
Węglowodany
149
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.