Szwedzkie pierogi z pieczarkami

EkspertOdKuchni
Szwedzkie pierogi z pieczarkami

0

0 / 0

Szwedzkie pierogi odbiegają formą i smakiem od naszych tradycyjnych pierogów — to podłużne paluchy z ciasta drożdżowego, które są wypełnione pieczarkami i zapiekane w piekarniku. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Idealnie sprawdzą się do czerwonego barszczu. Można je podawać również jako przekąskę na imprezach, uroczystościach lub w ciągu dnia.

11

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

320 g mąka pszenna lubella

7 g drożdże suche

1 łyżecz. cukier

1 szt. jajko

1 szkl. mleko

100 g masło

1 szczyp. sól

1 szt. sezam do posypania

1 kg pieczarki

2 szt. cebula

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Mąkę przesiać, dodać suche drożdże, ciepłe mleko i cukier. Całość wyrobić na jednolite ciasto (najlepiej za pomocą robota z hakiem). Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło i sól.

2

Gdy ciasto będzie gładkie, przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45 minut.

3

Pieczarki i cebulę drobno pokroić w kosteczkę. Cebulę zeszklić na maśle, a następnie dodać pieczarki. Smażyć, aż cała woda odparuje. Na koniec doprawić pieprzem i solą do smaku.

4

Wyrośnięte ciasto zagnieść rękami i dość cienko rozwałkować na prostokąt odpowiadający wymiarom blachy.

5

Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości 10 cm.

6

Na każdym pasku ułożyć farsz, a następnie skleić ciasto, formując długie paluchy.

7

Pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, zostawiając odstęp między każdym kawałkiem. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem.

8

Pierogi piec około 30 minut w 180°C.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły