Szwedzkie bułeczki szafranowe
Lubella
Szwedzkie bułeczki szafranowe to idealny wybór na śniadanie lub podwieczorek. Są słodkie, miękkie, aromatyczne, maślane i wyjątkowo smaczne. To popularny wypiek w Szwecji i innych krajach skandynawskich podczas okresu bożonarodzeniowego, gdzie są często serwowane z kawą lub herbatą. Za złocisty kolor i oryginalny smak bułeczek odpowiada szafran, dzięki czemu mają one nie tylko atrakcyjny wygląd, ale również niepowtarzalny aromat.
1
0 / 0
Szwedzkie bułeczki szafranowe to idealny wybór na śniadanie lub podwieczorek. Są słodkie, miękkie, aromatyczne, maślane i wyjątkowo smaczne. To popularny wypiek w Szwecji i innych krajach skandynawskich podczas okresu bożonarodzeniowego, gdzie są często serwowane z kawą lub herbatą. Za złocisty kolor i oryginalny smak bułeczek odpowiada szafran, dzięki czemu mają one nie tylko atrakcyjny wygląd, ale również niepowtarzalny aromat.
9
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
150 g masło roztopione
50 g drożdże świeże
600 ml mleko
0.50 łyżecz. szafran
1 kg mąka pszenna lubella
50 g rodzynki
1 szt. jajko
150 g cukier
0.50 łyżecz. sól
Przygotowanie
Rozetrzyj szafran z solą w moździerzu, aby wydobyć aromat.
Szafran dodaj do mleka i lekko podgrzej. Następnie dodaj roztopione masło i drożdże. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Przesiej mąkę do dużej miski i dodaj cukier. Wlej wyrośnięty zaczyn drożdżowy i wyrób ciasto za pomocą haka miksera lub ręcznie, aż będzie odchodzić od ścianek miski.
Przykryj miskę ściereczką i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasta podziel je na 10 równych części.
Każdą część zroluj w cienki wałeczek, a następnie uformuj z niego literę „S”. Na końcach każdej bułeczki umieść po jednej rodzynce.
Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw je do ponownego wyrastania na około 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem.
Piecz bułeczki przez 15-20 minut, aż będą złociste. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.