Szwedzkie bułeczki szafranowe
Lubella
Szwedzkie bułeczki szafranowe to idealny wybór na śniadanie lub podwieczorek. Są słodkie, miękkie, aromatyczne, maślane i wyjątkowo smaczne. To popularny wypiek w Szwecji i innych krajach skandynawskich podczas okresu bożonarodzeniowego, gdzie są często serwowane z kawą lub herbatą. Za złocisty kolor i oryginalny smak bułeczek odpowiada szafran, dzięki czemu mają one nie tylko atrakcyjny wygląd, ale również niepowtarzalny aromat.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
584
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
96
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Szwedzkie bułeczki szafranowe to idealny wybór na śniadanie lub podwieczorek. Są słodkie, miękkie, aromatyczne, maślane i wyjątkowo smaczne. To popularny wypiek w Szwecji i innych krajach skandynawskich podczas okresu bożonarodzeniowego, gdzie są często serwowane z kawą lub herbatą. Za złocisty kolor i oryginalny smak bułeczek odpowiada szafran, dzięki czemu mają one nie tylko atrakcyjny wygląd, ale również niepowtarzalny aromat.
9
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
150 g masło roztopione
50 g drożdże świeże
600 ml mleko
0.50 łyżecz. szafran
1 kg mąka pszenna lubella
50 g rodzynki
1 szt. jajko
150 g cukier
0.50 łyżecz. sól
Przygotowanie
Rozetrzyj szafran z solą w moździerzu, aby wydobyć aromat.
Szafran dodaj do mleka i lekko podgrzej. Następnie dodaj roztopione masło i drożdże. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Przesiej mąkę do dużej miski i dodaj cukier. Wlej wyrośnięty zaczyn drożdżowy i wyrób ciasto za pomocą haka miksera lub ręcznie, aż będzie odchodzić od ścianek miski.
Przykryj miskę ściereczką i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasta podziel je na 10 równych części.
Każdą część zroluj w cienki wałeczek, a następnie uformuj z niego literę „S”. Na końcach każdej bułeczki umieść po jednej rodzynce.
Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw je do ponownego wyrastania na około 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem.
Piecz bułeczki przez 15-20 minut, aż będą złociste. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
584
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
96
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.