Szwedzkie bułeczki szafranowe

Lubella
Szwedzkie bułeczki szafranowe

1

0 / 0

Szwedzkie bułeczki szafranowe to idealny wybór na śniadanie lub podwieczorek. Są słodkie, miękkie, aromatyczne, maślane i wyjątkowo smaczne. To popularny wypiek w Szwecji i innych krajach skandynawskich podczas okresu bożonarodzeniowego, gdzie są często serwowane z kawą lub herbatą. Za złocisty kolor i oryginalny smak bułeczek odpowiada szafran, dzięki czemu mają one nie tylko atrakcyjny wygląd, ale również niepowtarzalny aromat.

9

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

150 g masło roztopione

50 g drożdże świeże

600 ml mleko

0.50 łyżecz. szafran

1 kg mąka pszenna lubella

50 g rodzynki

1 szt. jajko

150 g cukier

0.50 łyżecz. sól

Przygotowanie


1

Rozetrzyj szafran z solą w moździerzu, aby wydobyć aromat.

2

Szafran dodaj do mleka i lekko podgrzej. Następnie dodaj roztopione masło i drożdże. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.

3

Przesiej mąkę do dużej miski i dodaj cukier. Wlej wyrośnięty zaczyn drożdżowy i wyrób ciasto za pomocą haka miksera lub ręcznie, aż będzie odchodzić od ścianek miski.

4

Przykryj miskę ściereczką i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.

5

Po wyrośnięciu ciasta podziel je na 10 równych części.

6

Każdą część zroluj w cienki wałeczek, a następnie uformuj z niego literę „S”. Na końcach każdej bułeczki umieść po jednej rodzynce.

7

Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw je do ponownego wyrastania na około 30 minut.

8

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

9

Posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem.

10

Piecz bułeczki przez 15-20 minut, aż będą złociste. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły