Szwedzki chlebek z kardamonem
Lubella
Szwedzki chlebek z kardamonem to aromatyczne, słodkie i wyjątkowo smaczne pieczywo, które idealnie sprawdzi się na śniadanie lub podwieczorek. Świetnie smakuje z dżemem, masłem lub miodem. Doskonale sprawdzi się również jako poczęstunek do kawy lub herbaty. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
296
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Szwedzki chlebek z kardamonem to aromatyczne, słodkie i wyjątkowo smaczne pieczywo, które idealnie sprawdzi się na śniadanie lub podwieczorek. Świetnie smakuje z dżemem, masłem lub miodem. Doskonale sprawdzi się również jako poczęstunek do kawy lub herbaty. Życzymy smacznego!
9
Składniki
180 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
500 g mąka pszenna lubella
250 ml mleko
75 g masło
75 g cukier
7 g drożdże suche
2 szt. jajka kurze
1 łyżecz. kardamon mielony
0.50 łyżecz. sól
1 łyżka cukier perlisty
Przygotowanie
W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier, sól i mielony kardamon.
Dodaj mleko oraz jedno jajko.
Roztop masło i dodaj do mieszanki.
Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj trochę więcej mąki, ale nie przesadzaj, aby chlebek nie był zbyt twardy.
Przełóż ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu wyjmij ciasto z miski, podziel na trzy części i wyrób na cienkie wałki. Zlep ze sobą końce i zapleć warkocz.
Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 30-45 minut do ponownego wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Przed włożeniem chlebka do piekarnika delikatnie posmaruj go roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem perlistym.
Piecz przez około 25-30 minut, aż chlebek będzie złocisty.
Po upieczeniu wyjmij chlebek z piekarnika i pozostaw na kratce do całkowitego ostygnięcia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
296
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.