Szwedzki chlebek z kardamonem

Lubella
Szwedzki chlebek z kardamonem

0

0 / 0

Szwedzki chlebek z kardamonem to aromatyczne, słodkie i wyjątkowo smaczne pieczywo, które idealnie sprawdzi się na śniadanie lub podwieczorek. Świetnie smakuje z dżemem, masłem lub miodem. Doskonale sprawdzi się również jako poczęstunek do kawy lub herbaty. Życzymy smacznego!

9

Składniki

180 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

500 g mąka pszenna lubella

250 ml mleko

75 g masło

75 g cukier

7 g drożdże suche

2 szt. jajka kurze

1 łyżecz. kardamon mielony

0.50 łyżecz. sól

1 łyżka cukier perlisty

Przygotowanie


1

W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier, sól i mielony kardamon.

2

Dodaj mleko oraz jedno jajko.

3

Roztop masło i dodaj do mieszanki.

4

Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj trochę więcej mąki, ale nie przesadzaj, aby chlebek nie był zbyt twardy.

5

Przełóż ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.

6

Po wyrośnięciu wyjmij ciasto z miski, podziel na trzy części i wyrób na cienkie wałki. Zlep ze sobą końce i zapleć warkocz.

7

Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 30-45 minut do ponownego wyrośnięcia.

8

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

9

Przed włożeniem chlebka do piekarnika delikatnie posmaruj go roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem perlistym.

10

Piecz przez około 25-30 minut, aż chlebek będzie złocisty.

11

Po upieczeniu wyjmij chlebek z piekarnika i pozostaw na kratce do całkowitego ostygnięcia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły