Szwajcarskie bułeczki mleczne z żółtym serem i papryką

m7
Szwajcarskie bułeczki mleczne z żółtym serem i papryką

0

0 / 0

Leciutkie, puchate, idealne na śniadanie. Najlepiej smakują na ciepło. Można je przekroić, dodać ulubione składniki i cieszyć się znakomitymi kanapkami.

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


14 porcji

Składniki

400 mleko

1 łyżeczka sól

1 łyżeczka papryka mielona

25 g drożdże

40 g masło

1 szt. żółtko jaja kurzego

1.50 łyżka cukier

1 łyżka mleko

75 dek. mąka pszenna tortowa

20 dek. ser żółty

Przygotowanie


1

Do formy wlać mleko z wodą oraz stopione masło. Następnie dodać przesianą mąkę, sól, cukier i drożdże (uważając, by drożdże nie były bezpośrednio obok soli), nastawić program ‘wyrabianie ciasta'. Po kilku minutach wyrabiania sprawdzić konsystencję ciasta: jeśli jest za suche, dodać odrobinę wody/mleka, jeśli jest zbyt wilgotne - dodać odrobinę mąki (zawsze dość małymi partiami, ½ - ¾ łyżki).

2

Po zakończeniu cyklu wyjąć wyrośnięte ciasto i podzielić na 14 części i z każdej uformować kulkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do ponownego wyrośnięcia (około 40 minut). Następnie posmarować wierzch bułek żółtkiem rozkłóconym z odrobiną mleka, po czym naciąć każdą z nich - na 1 sierpnia konieczne są nacięcia w kształcie krzyża (jak na szwajcarskiej fladze), które najlepiej robi się bardzo ostrymi i szpiczastymi nożyczkami.

3

Część bułeczek dodatkowo posypać serem i papryką.

4

Piec w temperaturze 200°C, przez około 20-25 minut. Studzić na kratce.

5

Można oczywiście zrobić te bułeczki bez użycia maszyny do chleba, wyrabiając ciasto w sposób tradycyjny (około 10 minut) lub za pomocą robota/miksera (około 5 minut).

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły