Szwajcarskie bułeczki mleczne z żółtym serem i papryką
m7
Leciutkie, puchate, idealne na śniadanie. Najlepiej smakują na ciepło. Można je przekroić, dodać ulubione składniki i cieszyć się znakomitymi kanapkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
287
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Leciutkie, puchate, idealne na śniadanie. Najlepiej smakują na ciepło. Można je przekroić, dodać ulubione składniki i cieszyć się znakomitymi kanapkami.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
14 porcji
Składniki
400 mleko
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. papryka mielona
25 g drożdże
40 g masło
1 szt. żółtko jaja kurzego
1.50 łyżka cukier
1 łyżka mleko
75 dag. mąka pszenna tortowa
20 dag. ser żółty
Przygotowanie
Do formy wlać mleko z wodą oraz stopione masło. Następnie dodać przesianą mąkę, sól, cukier i drożdże (uważając, by drożdże nie były bezpośrednio obok soli), nastawić program ‘wyrabianie ciasta'. Po kilku minutach wyrabiania sprawdzić konsystencję ciasta: jeśli jest za suche, dodać odrobinę wody/mleka, jeśli jest zbyt wilgotne - dodać odrobinę mąki (zawsze dość małymi partiami, ½ - ¾ łyżki).
Po zakończeniu cyklu wyjąć wyrośnięte ciasto i podzielić na 14 części i z każdej uformować kulkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do ponownego wyrośnięcia (około 40 minut). Następnie posmarować wierzch bułek żółtkiem rozkłóconym z odrobiną mleka, po czym naciąć każdą z nich - na 1 sierpnia konieczne są nacięcia w kształcie krzyża (jak na szwajcarskiej fladze), które najlepiej robi się bardzo ostrymi i szpiczastymi nożyczkami.
Część bułeczek dodatkowo posypać serem i papryką.
Piec w temperaturze 200°C, przez około 20-25 minut. Studzić na kratce.
Można oczywiście zrobić te bułeczki bez użycia maszyny do chleba, wyrabiając ciasto w sposób tradycyjny (około 10 minut) lub za pomocą robota/miksera (około 5 minut).
Wartości odżywcze na porcję
Energia
287
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.