Szpinakowe naleśniki choinki
kontakt_2
Zastanawiasz się jak przemycić w diecie dziecka szpinak? Na Uwielbiam znajdziesz pomysł na świąteczne naleśniki ze szpinakiem, zaserwowane w formie choinki i z keczupowym „łańcuchem”. Forma podania zachęci każdego niejadka do skosztowania odrobiny szpinaku!
0
0 / 0
Zastanawiasz się jak przemycić w diecie dziecka szpinak? Na Uwielbiam znajdziesz pomysł na świąteczne naleśniki ze szpinakiem, zaserwowane w formie choinki i z keczupowym „łańcuchem”. Forma podania zachęci każdego niejadka do skosztowania odrobiny szpinaku!
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
80 g świeży szpinak
1.50 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
1 szkl. mleko
1 szkl. woda gazowana
2 szt. jaja l
1 łyżka olej
1 szcz. sól
1 opak. ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii
5 plast. mozarella
5 plast. wędlina
1 łyżka masło klarowane
Przygotowanie
Szpinak z dodatkiem mleka zmiksować na gładko (im bardziej rozdrobniony szpinak, tym ładniejszy kolor naleśników) i przelać do miski.
Kolejno wlać wodę gazowaną oraz olej, wsypać mąkę, wbić jajka, dodać szczyptę soli i dokładnie wymieszać- najlepiej rózgą. Całość odstawić na 8-10 minut, aby ciasto lekko zgęstniało.
Na rozgrzanej patelni wylać porcję ciasta, a kiedy zetnie się z wierzchniej strony- przewrócić na drugą.
Na jedną połowę naleśnika ułożyć plasterki sera mozzarelli oraz wędliny, złożyć. Ponownie na jedną połowę położyć ser oraz wędlinę i złożyć- w ten sposób powstanie nadziany 'trójkąt'.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć naleśniki i zapiekać 2-3 minuty, aby tylko ser się podgrzał.
Wierzch polać ketchupem na kształt łańcucha. Smacznego! 😋