Szpinakowe naleśniki choinki

kontakt_2
Szpinakowe naleśniki choinki

0

0 / 0

Zastanawiasz się jak przemycić w diecie dziecka szpinak? Na Uwielbiam znajdziesz pomysł na świąteczne naleśniki ze szpinakiem, zaserwowane w formie choinki i z keczupowym „łańcuchem”. Forma podania zachęci każdego niejadka do skosztowania odrobiny szpinaku!

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

80 g świeży szpinak

1.50 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

1 szkl. mleko

1 szkl. woda gazowana

2 szt. jaja l

1 łyżka olej

1 szcz. sól

1 opak. ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii

5 plast. mozarella

5 plast. wędlina

1 łyżka masło klarowane

Przygotowanie


1

Szpinak z dodatkiem mleka zmiksować na gładko (im bardziej rozdrobniony szpinak, tym ładniejszy kolor naleśników) i przelać do miski.

2

Kolejno wlać wodę gazowaną oraz olej, wsypać mąkę, wbić jajka, dodać szczyptę soli i dokładnie wymieszać- najlepiej rózgą. Całość odstawić na 8-10 minut, aby ciasto lekko zgęstniało.

3

Na rozgrzanej patelni wylać porcję ciasta, a kiedy zetnie się z wierzchniej strony- przewrócić na drugą.

4

Na jedną połowę naleśnika ułożyć plasterki sera mozzarelli oraz wędliny, złożyć. Ponownie na jedną połowę położyć ser oraz wędlinę i złożyć- w ten sposób powstanie nadziany 'trójkąt'.

5

Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć naleśniki i zapiekać 2-3 minuty, aby tylko ser się podgrzał.

6

Wierzch polać ketchupem na kształt łańcucha. Smacznego! 😋

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły