Szpinakowe mieszki z kurkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Szpinakowe mieszki z kurkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975877811.jpeg&w=3840&q=75)
Zielone naleśniki z grzybkami. Dla każdego wielbiciela grzybów.
0
0 / 0
Zielone naleśniki z grzybkami. Dla każdego wielbiciela grzybów.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
100 woda mineralna gazowana
100 mleko uht 3,2%
5 szczyp. sól, pieprz
1.50 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szt. jaja kurze całe
2 łyżka cebula
4 łyżka szpinak mrożony
1 łyżka oliwa z oliwek
2 łyżka olej słonecznikowy
50 dag. kurki
Przygotowanie
Z mąki, mleka, wody mineralnej, jajka i oliwy przygotowujemy ciasto naleśnikowe.
Na koniec dodajemy rozmrożony szpinak i dokładnie mieszamy. Ciasto nie może być gęste.
Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki z obu stron.
Kurki oczyszczamy, dokładnie płuczemy.
Większe z nich kroimy na pół, mniejsze zostawiamy w całości. Na patelni rozgrzewamy olej( lub słoninką) i szklimy na nim cebulkę.
Gdy cebulka się zeszkli dodajemy kurki i dusimy je przez około 15- 20 minut.
Tak podduszone kurki rozkładamy na naleśnikach i spinamy je wykałaczką na kształt mieszka.