Szpinakowce
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
kontakt_6
![Szpinakowce](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976184697.jpeg&w=3840&q=75)
Szpinakowce to propozycja na przekąskę z sosem pomidorowym, która jest nieskomplikowana do przygotowania. Idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie, podwieczorek, czy kolację.
0
0 / 0
Szpinakowce to propozycja na przekąskę z sosem pomidorowym, która jest nieskomplikowana do przygotowania. Idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie, podwieczorek, czy kolację.
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
350 g ciasto francuskie
500 g szpinak mrożony
4 łyżka śmietana 18%
2 łyżka mąka lubella puszysta tortowa
2 szt. ząbek czosnku
0.50 szt. cebula
1 łyżecz. sok z cytryny
1 łyżecz. cukier
0.50 łyżecz. sól, pieprz
1 kostka masło
1 szt. jajko
4 łyżka majonez
4 łyżecz. przecier pomidorowy łowicz
1 łyżecz. papryka słodka
1 szt. sok malinowy
Przygotowanie
Szpinak przekładamy do miski i zostawiamy do rozmrożenia. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy kawałek masła, wrzucamy pokrojony czosnek i cebule. Smażymy około 3 minut.
Na patelnię wsypujemy mąkę i robimy jasną zasmażkę.
Dodajemy rozmrożony szpinak i smażymy 3-4 minuty. Dodajemy śmietanę, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Smażymy jeszcze 2- 3 minuty. Gotowy farsz wykładamy do miski, aby ostygł.
Z ciasta wycinamy kwadraty wielkości ok. 10 cm x 10 cm. Na środek wyciętych kwadratów kładziemy trochę farszu i sklejamy na pół, aby otrzymać trójkąt.
Gdy już ciastka są złożone, smarujemy rozmąconym jajkiem po wierzchu i wkładamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 °C.
Ciastka wyciągamy wtedy, gdy będą lekko przyrumienione.
Sos przygotowujemy z majonezu, przecieru pomidorowego, słodkiej papryki mielonej.