Szpinakowce

kontakt_6
Szpinakowce

0

0 / 0

Szpinakowce to propozycja na przekąskę z sosem pomidorowym, która jest nieskomplikowana do przygotowania. Idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie, podwieczorek, czy kolację.

15

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

350 g ciasto francuskie

500 g szpinak mrożony

4 łyżka śmietana 18%

2 łyżka mąka lubella puszysta tortowa

2 szt. ząbek czosnku

0.50 szt. cebula

1 łyżeczka sok z cytryny

1 łyżeczka cukier

0.50 łyżeczka sól, pieprz

1 kost. masło

1 szt. jajko

4 łyżka majonez

4 łyżeczka przecier pomidorowy łowicz

1 łyżeczka papryka słodka

1 szt. sok malinowy

Przygotowanie


1

Szpinak przekładamy do miski i zostawiamy do rozmrożenia. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy kawałek masła, wrzucamy pokrojony czosnek i cebule. Smażymy około 3 minut.

2

Na patelnię wsypujemy mąkę i robimy jasną zasmażkę.

3

Dodajemy rozmrożony szpinak i smażymy 3-4 minuty. Dodajemy śmietanę, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Smażymy jeszcze 2- 3 minuty. Gotowy farsz wykładamy do miski, aby ostygł.

4

Z ciasta wycinamy kwadraty wielkości ok. 10 cm x 10 cm. Na środek wyciętych kwadratów kładziemy trochę farszu i sklejamy na pół, aby otrzymać trójkąt.

5

Gdy już ciastka są złożone, smarujemy rozmąconym jajkiem po wierzchu i wkładamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 °C.

6

Ciastka wyciągamy wtedy, gdy będą lekko przyrumienione.

7

Sos przygotowujemy z majonezu, przecieru pomidorowego, słodkiej papryki mielonej.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły