Szpinakowa pycha
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
agola-21
![Szpinakowa pycha](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975125053.jpeg&w=3840&q=75)
0
0 / 0
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
6 porcji
Składniki
450 g szpinak
2 szt. pierś kurczaka
1 szt. cebula
330 śmietana 30%
1 szczyp. sól, pieprz
200 g makaron pióra lubella pełne ziarno
Przygotowanie
1
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. U mnie są pióra, ale można użyć dowolnego np. świderki, czy wstążki.
2
Cebulę kroimy i smażymy na oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po około 2 minutach dodajemy pierś z kurczaka i smażymy, aż będzie miękka.
3
Następnie dodajemy szpinak, śmietankę i gotujemy kolejne 10-15 minut. Jeśli szpinak jest mrożony, smażyć aż odparuje cała woda. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą i gotujemy. Dodać odcedzony makaron i wymieszać.
4
Danie podawać udekorowane ketchupem i ze schłodzonym napojem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza