Szpinakowa pycha

agola-21
Szpinakowa pycha

0

0 / 0

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

450 g szpinak

2 szt. pierś kurczaka

1 szt. cebula

330 śmietana 30%

1 szczyp. sól, pieprz

200 g makaron pióra lubella pełne ziarno

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. U mnie są pióra, ale można użyć dowolnego np. świderki, czy wstążki.

2

Cebulę kroimy i smażymy na oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po około 2 minutach dodajemy pierś z kurczaka i smażymy, aż będzie miękka.

3

Następnie dodajemy szpinak, śmietankę i gotujemy kolejne 10-15 minut. Jeśli szpinak jest mrożony, smażyć aż odparuje cała woda. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą i gotujemy. Dodać odcedzony makaron i wymieszać.

4

Danie podawać udekorowane ketchupem i ze schłodzonym napojem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

369

kcal

Białka

30

gram

Węglowodany

27

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły