Szpinakowa pycha
agola-21
Wartości odżywcze na porcję
Energia
369
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
27
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
450 g szpinak
2 szt. pierś kurczaka
1 szt. cebula
330 śmietana 30%
1 szczyp. sól, pieprz
200 g makaron pióra lubella pełne ziarno
Przygotowanie
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. U mnie są pióra, ale można użyć dowolnego np. świderki, czy wstążki.
Cebulę kroimy i smażymy na oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po około 2 minutach dodajemy pierś z kurczaka i smażymy, aż będzie miękka.
Następnie dodajemy szpinak, śmietankę i gotujemy kolejne 10-15 minut. Jeśli szpinak jest mrożony, smażyć aż odparuje cała woda. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą i gotujemy. Dodać odcedzony makaron i wymieszać.
Danie podawać udekorowane ketchupem i ze schłodzonym napojem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
369
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
27
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza