Szpinak zapiekany

m7
Szpinak zapiekany

1

0 / 0

Kolejny wynik własnych kulinarnych eksperymentów. A jak to zwykle z eksperymentami bywa, wszystko robione na oko, stąd brakuje informacji jak długo piec i w jakiej dokładnie temperaturze. Prawda jest taka, że nie ma to większego znaczenia dla potrawy, bo tak czy inaczej smakuje ;)

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. oregano

100 g ser feta

500 g szpinak mrożony

100 g żółty ser

1 szt. pierś kurczaka

2 szt. pomidor

0.50 szt. por

2 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Kurczaka pokroić w kostkę wielkości 1,5cm i przysmażyć lekko na patelni.

2

Por zeszklić na oliwie, dodać szpinak, przyprawić i przysmażyć na niewielkim ogniu, aż odparuje woda.

3

Pomidory pokroić w ósemki, a fetę w kostkę. Zetrzeć ser żółty na tarce.

4

Spód brytfanny wysmarować lekko oliwą. Wysypać warstwę mięsa, na to kawałki pomidora i fety, przykryć wszystko szpinakiem i posypać serem.

5

Całość zapiekać, aż zarumieni się pierzyna z sera żółtego.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

685

kcal

Białka

60

gram

Węglowodany

9

gram

Tłuszcze

40

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły