Makaron ze szpinakiem i pieczoną ciecierzycą

Lubella

Makaron ze szpinakiem i pieczoną ciecierzycą to idealny wybór na prosty i szybki obiad dla całej rodziny. Z pewnością zasmakuje miłośnikom kuchni bezmięsnej, ale również przypadnie do gustu każdemu, kto lubi zdrowe i sycące dania. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
264
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Makaron ze szpinakiem i pieczoną ciecierzycą to idealny wybór na prosty i szybki obiad dla całej rodziny. Z pewnością zasmakuje miłośnikom kuchni bezmięsnej, ale również przypadnie do gustu każdemu, kto lubi zdrowe i sycące dania. Smacznego!
14
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
400 g makaron kokardki lubella
300 g szpinak świeży lub mrożony
2 szt. ząbki czosnku
200 ml śmietanka 18%
50 g parmezan
2 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 szczyp. gałka muszkatołowa
Pieczona ciecierzyca
1 puszka ciecierzyca konserwowa
2 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżecz. papryka słodka
0.50 łyżecz. papryka ostra
0.50 łyżecz. czosnek granulowany
1 szczyp. sól do smaku
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra-dół).
Ciecierzycę odsącz, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
W misce wymieszaj ciecierzycę z oliwą, papryką, czosnkiem w proszku i solą. Rozłóż równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez 20 minut, co jakiś czas mieszając, aż ciecierzyca będzie złocista i chrupiąca.
W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, zachowując około 1/2 szklanki wody z gotowania.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek przez 1 minutę, aż zacznie pachnieć.
Dodaj szpinak (świeży lub mrożony). Duś, aż zwiędnie (lub całkowicie rozmrozi).
Zblenduj szpinak z dodatkiem śmietanki, sera parmezan, soli, pieprzu i szczypty gałki muszkatołowej. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj trochę wody z makaronu.
Przelej sos z powrotem na patelnię, podgrzej i wymieszaj z ugotowanym makaronem.
Na talerzach rozłóż makaron z sosem szpinakowym i posyp pieczoną ciecierzycą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
264
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.