Szpinak z kokilek

m7
Szpinak z kokilek

0

0 / 0

polecam to danie wszystkim ,a nie tylko smakoszom szpinaku .Smaczne i zdrowe z dużą porcją żelaza. Polecam.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1.20 kg szpinak świeży

1 szcz. gałka muszkatołowa

1 szcz. sól biała

1 szcz. pieprz czarny

4 szt. jaja kurze całe

2 szt. cebula

3 szt. czosnek

5 szt. listki bazylii

8 dek. masło

Przygotowanie


1

Szpinak przebrać ,odciąć ogonki a liście wypłukać ,wrzucić do garnka z wrzącą wodą i gotować 2 - 3 minuty bez przykrycia.

2

Odcedzić .Gdy przestygnie posiekać

3

Cebulę drobno pokroić i przesmażyć na łyżce masła, dodać szpinak ,krótko razem dusić

4

Wymieszać z przeciśniętą przez praskę czosnkiem, posiekaną bazylią ,przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

5

Żaroodporne kokilki wysmarować masłem i napełnić szpinakiem,w każdej porcji zrobić wgłębienie ,wbić całe jajo kurze .

6

Położyć na wierzchu kawałek masła i zapiec w piekarniku aż jaja się zetną

7

Podawać jako przekąskę lub jako drugie danie.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły