Szpinak z kokilek

m7
Szpinak z kokilek

Średnia 0 / 0

Oceń!

polecam to danie wszystkim ,a nie tylko smakoszom szpinaku .Smaczne i zdrowe z dużą porcją żelaza. Polecam.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1.20 kg szpinak świeży

1 szczyp. gałka muszkatołowa

1 szczyp. sól biała

1 szczyp. pieprz czarny

4 szt. jaja kurze całe

2 szt. cebula

3 szt. czosnek

5 szt. listki bazylii

8 dag. masło

Przygotowanie


Szpinak przebrać ,odciąć ogonki a liście wypłukać ,wrzucić do garnka z wrzącą wodą i gotować 2 - 3 minuty bez przykrycia.

Odcedzić .Gdy przestygnie posiekać

Cebulę drobno pokroić i przesmażyć na łyżce masła, dodać szpinak ,krótko razem dusić

Wymieszać z przeciśniętą przez praskę czosnkiem, posiekaną bazylią ,przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Żaroodporne kokilki wysmarować masłem i napełnić szpinakiem,w każdej porcji zrobić wgłębienie ,wbić całe jajo kurze .

Położyć na wierzchu kawałek masła i zapiec w piekarniku aż jaja się zetną

Podawać jako przekąskę lub jako drugie danie.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

747

kcal

Białka

34

gram

Węglowodany

51

gram

Tłuszcze

45

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły