Szpinak z kokilek
m7
polecam to danie wszystkim ,a nie tylko smakoszom szpinaku .Smaczne i zdrowe z dużą porcją żelaza. Polecam.
0
0 / 0
polecam to danie wszystkim ,a nie tylko smakoszom szpinaku .Smaczne i zdrowe z dużą porcją żelaza. Polecam.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1.20 kg szpinak świeży
1 szcz. gałka muszkatołowa
1 szcz. sól biała
1 szcz. pieprz czarny
4 szt. jaja kurze całe
2 szt. cebula
3 szt. czosnek
5 szt. listki bazylii
8 dek. masło
Przygotowanie
Szpinak przebrać ,odciąć ogonki a liście wypłukać ,wrzucić do garnka z wrzącą wodą i gotować 2 - 3 minuty bez przykrycia.
Odcedzić .Gdy przestygnie posiekać
Cebulę drobno pokroić i przesmażyć na łyżce masła, dodać szpinak ,krótko razem dusić
Wymieszać z przeciśniętą przez praskę czosnkiem, posiekaną bazylią ,przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Żaroodporne kokilki wysmarować masłem i napełnić szpinakiem,w każdej porcji zrobić wgłębienie ,wbić całe jajo kurze .
Położyć na wierzchu kawałek masła i zapiec w piekarniku aż jaja się zetną
Podawać jako przekąskę lub jako drugie danie.