Szpinak z kokilek
m7
polecam to danie wszystkim ,a nie tylko smakoszom szpinaku .Smaczne i zdrowe z dużą porcją żelaza. Polecam.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
747
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
45
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
polecam to danie wszystkim ,a nie tylko smakoszom szpinaku .Smaczne i zdrowe z dużą porcją żelaza. Polecam.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1.20 kg szpinak świeży
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szczyp. sól biała
1 szczyp. pieprz czarny
4 szt. jaja kurze całe
2 szt. cebula
3 szt. czosnek
5 szt. listki bazylii
8 dag. masło
Przygotowanie
Szpinak przebrać ,odciąć ogonki a liście wypłukać ,wrzucić do garnka z wrzącą wodą i gotować 2 - 3 minuty bez przykrycia.
Odcedzić .Gdy przestygnie posiekać
Cebulę drobno pokroić i przesmażyć na łyżce masła, dodać szpinak ,krótko razem dusić
Wymieszać z przeciśniętą przez praskę czosnkiem, posiekaną bazylią ,przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Żaroodporne kokilki wysmarować masłem i napełnić szpinakiem,w każdej porcji zrobić wgłębienie ,wbić całe jajo kurze .
Położyć na wierzchu kawałek masła i zapiec w piekarniku aż jaja się zetną
Podawać jako przekąskę lub jako drugie danie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
747
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
45
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.