Szpinak z kokilek

m7
Szpinak z kokilek

0

0 / 0

polecam to danie wszystkim ,a nie tylko smakoszom szpinaku .Smaczne i zdrowe z dużą porcją żelaza. Polecam.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1.20 kg szpinak świeży

1 szczyp. gałka muszkatołowa

1 szczyp. sól biała

1 szczyp. pieprz czarny

4 szt. jaja kurze całe

2 szt. cebula

3 szt. czosnek

5 szt. listki bazylii

8 dag. masło

Przygotowanie


1

Szpinak przebrać ,odciąć ogonki a liście wypłukać ,wrzucić do garnka z wrzącą wodą i gotować 2 - 3 minuty bez przykrycia.

2

Odcedzić .Gdy przestygnie posiekać

3

Cebulę drobno pokroić i przesmażyć na łyżce masła, dodać szpinak ,krótko razem dusić

4

Wymieszać z przeciśniętą przez praskę czosnkiem, posiekaną bazylią ,przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

5

Żaroodporne kokilki wysmarować masłem i napełnić szpinakiem,w każdej porcji zrobić wgłębienie ,wbić całe jajo kurze .

6

Położyć na wierzchu kawałek masła i zapiec w piekarniku aż jaja się zetną

7

Podawać jako przekąskę lub jako drugie danie.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

747

kcal

Białka

34

gram

Węglowodany

51

gram

Tłuszcze

45

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły