Szparagi z kurczakiem w muszlach
m7
1
0 / 0
Sezon szparagowy - czas zacząć!
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
50 wino białe wytrawne
100 śmietana 18%
1 szcz. sól, pieprz
1 łyżeczka bazylia
250 g makaron conchiglioni
100 g ser parmino
1 szt. cebula dymka
1 szt. ząbek czosnku
1 szt. pierś kurczaka
7 szt. szparagi
1 szt. mozzarella
1 łyżka masło
1 łyżka nać pietruszki
Przygotowanie
Muszle ugotować bardzo al dente w osolonej wodzie. Przepłukać zimną wodą. Odstawić.
Na maśle z oliwą zeszklić czosnek pokrojony drobno i cebulkę dymkę, dodać drobno pokrojoną pierś kurczaka i szparagi. Smażyć około 5 min.
Zalać śmietaną i białym winem, dodać bazylię i pietruszkę. Doprawić do smaku. Gotować następne 5 min na średnim ogniu, żeby sos się zredukował. Odstawić. Gdy trochę ostygnie dodać pokrojoną mozzarellę i wymieszać.
Nadziewać farszem muszelki i układać je w nasmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Posypać startym serem (ja użyłam Rapidia (to jest ser ala parmezan).
Zapiekamy około 25-30 min. w nagrzanym do 180°C piekarniku.