Szparagi z kurczakiem w muszlach

m7
Szparagi z kurczakiem w muszlach

1

0 / 0

Sezon szparagowy - czas zacząć!

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

50 wino białe wytrawne

100 śmietana 18%

1 szcz. sól, pieprz

1 łyżeczka bazylia

250 g makaron conchiglioni

100 g ser parmino

1 szt. cebula dymka

1 szt. ząbek czosnku

1 szt. pierś kurczaka

7 szt. szparagi

1 szt. mozzarella

1 łyżka masło

1 łyżka nać pietruszki

Przygotowanie


1

Muszle ugotować bardzo al dente w osolonej wodzie. Przepłukać zimną wodą. Odstawić.

2

Na maśle z oliwą zeszklić czosnek pokrojony drobno i cebulkę dymkę, dodać drobno pokrojoną pierś kurczaka i szparagi. Smażyć około 5 min.

3

Zalać śmietaną i białym winem, dodać bazylię i pietruszkę. Doprawić do smaku. Gotować następne 5 min na średnim ogniu, żeby sos się zredukował. Odstawić. Gdy trochę ostygnie dodać pokrojoną mozzarellę i wymieszać.

4

Nadziewać farszem muszelki i układać je w nasmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Posypać startym serem (ja użyłam Rapidia (to jest ser ala parmezan).

5

Zapiekamy około 25-30 min. w nagrzanym do 180°C piekarniku.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły