Example thumb
1

Składniki

50 Mililitrów
wino białe wytrawne
100 Mililitrów
śmietana 18%
1 Szczypta
sól, pieprz
1 Łyżeczka
bazylia
250 Gramów
Makaron conchiglioni
100 Gramów
Ser parmino
1 Sztuka
cebula dymka
1 Sztuka
ząbek czosnku
1 Sztuka
pierś kurczaka
7 Sztuk
Szparagi
1 Sztuka
mozzarella
1 Łyżka
masło
1 Łyżka
nać pietruszki
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Muszle ugotować bardzo al dente w osolonej wodzie. Przepłukać zimną wodą. Odstawić.
  2. Na maśle z oliwą zeszklić czosnek pokrojony drobno i cebulkę dymkę, dodać drobno pokrojoną pierś kurczaka i szparagi. Smażyć około 5 min.
  3. Zalać śmietaną i białym winem, dodać bazylię i pietruszkę. Doprawić do smaku. Gotować następne 5 min na średnim ogniu, żeby sos się zredukował. Odstawić. Gdy trochę ostygnie dodać pokrojoną mozzarellę i wymieszać.
  4. Nadziewać farszem muszelki i układać je w nasmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Posypać startym serem (ja użyłam Rapidia (to jest ser ala parmezan).
  5. Zapiekamy około 25-30 min. w nagrzanym do 180°C piekarniku.

Opis

Sezon szparagowy - czas zacząć!

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!