Szparagi z jajkiem w koszulce w sosie chrzanowym

formularz
Szparagi  z jajkiem w koszulce w sosie chrzanowym

0

0 / 0

Idealne połączenie śniadaniowe? Szparagi, jajko w koszulce i sos chrzanowy! Wyśmienite ♥

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 pęcz. szparagi

380 woda

120 mleko

1 szcz. sól, cukier

1 szkl. bulion drobiowy

2 łyżka śmietana 18%

1 łyżka chrzan z cytryną krakus

1 łyżka masło

1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

1 szcz. sól, pieprz, cukier

2 szt. jaja l

1 łyżka ocet jabłkowy

1 szcz. sól

Przygotowanie


1

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałą końcówkę. Do wysokiego rondelka włożyć szparagi (powinny stać pionowo, a ich główki wystawać ponad poziom płynu), wlać bulion z mlekiem, doprawić szczyptą soli oraz cukru i gotować około 5 minut, aż szparagi będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odcedzić. Podawać na ciepło z jajkiem w koszulce i sosem chrzanowym.

2

W niewielkim rondelku roztopić masło, wsypać mąkę i podsmażyć. Wlać podgrzany bulion, energicznie wymieszać rózgą i doprowadzić do wrzenia. Dodać chrzan, połączyć. Zdjąć z ognia i kolejno, łyżka po łyżce dodawać śmietanę (o temperaturze pokojowej). Doprawić solą, pieprzem oraz cukrem.

3

W rondelku zagotować wodę z octem i solą. Jajko delikatnie wbić do miseczki, a kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień, łyżką zrobić wir i delikatnie wlać jajko. Gotować przez około 3 minuty.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły