Szparagi z jajkiem w koszulce w sosie chrzanowym

Krakus

Szparagi z jajkiem w koszulce w sosie chrzanowym to proste, sezonowe danie, które sprawdzi się na śniadanie, lekki obiad albo kolację. Zielone szparagi są krótko gotowane, więc pozostają jędrne i świeże. Do tego idealnie ugotowane jajko w koszulce z płynnym żółtkiem i wyrazisty sos chrzanowy. Całość robi się szybko, wygląda świetnie i smakuje jeszcze lepiej. To dobre rozwiązanie, gdy chcesz zjeść coś lekkiego, ale nie nudnego.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
323
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Szparagi z jajkiem w koszulce w sosie chrzanowym to proste, sezonowe danie, które sprawdzi się na śniadanie, lekki obiad albo kolację. Zielone szparagi są krótko gotowane, więc pozostają jędrne i świeże. Do tego idealnie ugotowane jajko w koszulce z płynnym żółtkiem i wyrazisty sos chrzanowy. Całość robi się szybko, wygląda świetnie i smakuje jeszcze lepiej. To dobre rozwiązanie, gdy chcesz zjeść coś lekkiego, ale nie nudnego.
17
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 pęcz. szparagi
380 ml woda
120 ml mleko
1 szczyp. sól
1 szczyp. cukier
Sos chrzanowy
1 łyżka masło
1 łyżka mąka pszenna lubella
1 szkl. bulion warzywny
1 łyżka chrzan z cytryną krakus
2 łyżka śmietana 18%
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. cukier
Jajko w koszulce
2 szt. jaja
1 łyżka ocet jabłkowy
1 l woda
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałą końcówkę.
Do wysokiego rondelka włożyć szparagi (powinny stać pionowo, a ich główki wystawać ponad poziom płynu), wlać wodę z mlekiem, doprawić szczyptą soli oraz cukru i gotować około 5 minut, aż szparagi będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Ugotowane szparagi odcedzić.
W niewielkim rondelku roztopić masło, wsypać mąkę i podsmażyć.
Wlać podgrzany bulion, energicznie wymieszać rózgą i doprowadzić do wrzenia.
Dodać chrzan i dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Sos zdjąć z ognia i kolejno, łyżka po łyżce, dodawać śmietanę (o temperaturze pokojowej).
Doprawić solą, pieprzem oraz cukrem do smaku.
W rondelku zagotować wodę z octem i solą.
Jajko delikatnie wbić do miseczki, a kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień, łyżką zrobić wir i delikatnie wlać jajko.
Gotować przez około 3 minuty i wyciągnąć za pomocą łyżki cedzakowej.
Ugotowane szparagi podawać na ciepło z przygotowanym jajkiem w koszulce i sosem chrzanowym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
323
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.