Szparagi z jajkiem w koszulce w sosie chrzanowym
formularz
Idealne połączenie śniadaniowe? Szparagi, jajko w koszulce i sos chrzanowy! Wyśmienite ♥
Wartości odżywcze na porcję
Energia
323
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Idealne połączenie śniadaniowe? Szparagi, jajko w koszulce i sos chrzanowy! Wyśmienite ♥
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 pęcz. szparagi
380 woda
120 mleko
1 szczyp. sól, cukier
1 szkl. bulion drobiowy
2 łyżka śmietana 18%
1 łyżka chrzan z cytryną krakus
1 łyżka masło
1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szczyp. sól, pieprz, cukier
2 szt. jaja l
1 łyżka ocet jabłkowy
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałą końcówkę. Do wysokiego rondelka włożyć szparagi (powinny stać pionowo, a ich główki wystawać ponad poziom płynu), wlać bulion z mlekiem, doprawić szczyptą soli oraz cukru i gotować około 5 minut, aż szparagi będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odcedzić. Podawać na ciepło z jajkiem w koszulce i sosem chrzanowym.
W niewielkim rondelku roztopić masło, wsypać mąkę i podsmażyć. Wlać podgrzany bulion, energicznie wymieszać rózgą i doprowadzić do wrzenia. Dodać chrzan, połączyć. Zdjąć z ognia i kolejno, łyżka po łyżce dodawać śmietanę (o temperaturze pokojowej). Doprawić solą, pieprzem oraz cukrem.
W rondelku zagotować wodę z octem i solą. Jajko delikatnie wbić do miseczki, a kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień, łyżką zrobić wir i delikatnie wlać jajko. Gotować przez około 3 minuty.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
323
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.