Szparagi z jajkiem w koszulce w sosie chrzanowym

Krakus
Szparagi  z jajkiem w koszulce w sosie chrzanowym

Średnia 0 / 0

Oceń!

Szparagi z jajkiem w koszulce w sosie chrzanowym to proste, sezonowe danie, które sprawdzi się na śniadanie, lekki obiad albo kolację. Zielone szparagi są krótko gotowane, więc pozostają jędrne i świeże. Do tego idealnie ugotowane jajko w koszulce z płynnym żółtkiem i wyrazisty sos chrzanowy. Całość robi się szybko, wygląda świetnie i smakuje jeszcze lepiej. To dobre rozwiązanie, gdy chcesz zjeść coś lekkiego, ale nie nudnego.

17

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 pęcz. szparagi

380 ml woda

120 ml mleko

1 szczyp. sól

1 szczyp. cukier

Sos chrzanowy

1 łyżka masło

1 łyżka mąka pszenna lubella

1 szkl. bulion warzywny

1 łyżka chrzan z cytryną krakus

2 łyżka śmietana 18%

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. cukier

Jajko w koszulce

2 szt. jaja

1 łyżka ocet jabłkowy

1 l woda

1 szczyp. sól

Przygotowanie


Szparagi umyć, odłamać zdrewniałą końcówkę.

Do wysokiego rondelka włożyć szparagi (powinny stać pionowo, a ich główki wystawać ponad poziom płynu), wlać wodę z mlekiem, doprawić szczyptą soli oraz cukru i gotować około 5 minut, aż szparagi będą miękkie, ale nie rozgotowane.

Ugotowane szparagi odcedzić.

W niewielkim rondelku roztopić masło, wsypać mąkę i podsmażyć.

Wlać podgrzany bulion, energicznie wymieszać rózgą i doprowadzić do wrzenia.

Dodać chrzan i dokładnie połączyć wszystkie składniki.

Sos zdjąć z ognia i kolejno, łyżka po łyżce, dodawać śmietanę (o temperaturze pokojowej).

Doprawić solą, pieprzem oraz cukrem do smaku.

W rondelku zagotować wodę z octem i solą.

Jajko delikatnie wbić do miseczki, a kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień, łyżką zrobić wir i delikatnie wlać jajko.

Gotować przez około 3 minuty i wyciągnąć za pomocą łyżki cedzakowej.

Ugotowane szparagi podawać na ciepło z przygotowanym jajkiem w koszulce i sosem chrzanowym.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

323

kcal

Białka

15

gram

Węglowodany

16

gram

Tłuszcze

22

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły