Szparagi w szynce parmeńskiej w sosie holenderskim
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Szparagi w szynce parmeńskiej w sosie holenderskim](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976331260.jpeg&w=3840&q=75)
Jeżeli szukasz szybkiej i smacznej propozycji na elegancką przystawkę, przekąskę lub kolację, koniecznie poznaj przepis na szparagi w szynce parmeńskiej w sosie holenderskim. To świetny wybór dla wszystkich miłośników świeżych smaków i ciekawych połączeń kulinarnych, który doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Szparagi w szynce parmeńskiej w sosie holenderskim można serwować na wiele sposobów — samodzielnie lub w towarzystwie rukoli, pomidorków koktajlowych, a także grzanek, które możesz maczać w sosie holenderskim. Smacznego!
0
0 / 0
Jeżeli szukasz szybkiej i smacznej propozycji na elegancką przystawkę, przekąskę lub kolację, koniecznie poznaj przepis na szparagi w szynce parmeńskiej w sosie holenderskim. To świetny wybór dla wszystkich miłośników świeżych smaków i ciekawych połączeń kulinarnych, który doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Szparagi w szynce parmeńskiej w sosie holenderskim można serwować na wiele sposobów — samodzielnie lub w towarzystwie rukoli, pomidorków koktajlowych, a także grzanek, które możesz maczać w sosie holenderskim. Smacznego!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 g szparagi zielone
10 plaster szynka parmeńska
5 szt. żółtko jaja kurzego
120 śmietanka kremowa 30%
100 g masło
2 łyżka sok z cytryny
1 szczyp. sól
1 szt. pieprz biały
2 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce i blanszować we wrzątku przez 3 minuty.
Żółtka ubić trzepaczką w garnku zanurzonym w kąpieli wodnej, aż podwoją swoją objętość.
Dodać roztopione masło i nadal ubijać.
Dodać śmietankę i nadal ubijać.
Dodać pozostałe składniki sosu — sok z cytryny, sól i biały pieprz. Całość wymieszać.
Szparagi owinąć szynką parmeńską, skropić oliwą, i wstawić na ok. 8 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piec aż szynka się ładnie zarumieni.
Upieczone szparagi serwować z sosem holenderskim.