Szparagi w szynce parmeńskiej w sosie holenderskim

EkspertOdKuchni
Szparagi w szynce parmeńskiej w sosie holenderskim

0

0 / 0

Jeżeli szukasz szybkiej i smacznej propozycji na elegancką przystawkę, przekąskę lub kolację, koniecznie poznaj przepis na szparagi w szynce parmeńskiej w sosie holenderskim. To świetny wybór dla wszystkich miłośników świeżych smaków i ciekawych połączeń kulinarnych, który doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Szparagi w szynce parmeńskiej w sosie holenderskim można serwować na wiele sposobów — samodzielnie lub w towarzystwie rukoli, pomidorków koktajlowych, a także grzanek, które możesz maczać w sosie holenderskim. Smacznego!

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

500 g szparagi zielone

10 plast. szynka parmeńska

5 szt. żółtko jaja kurzego

120 śmietanka kremowa 30%

100 g masło

2 łyżka sok z cytryny

1 szcz. sól

1 szt. pieprz biały

2 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce i blanszować we wrzątku przez 3 minuty.

2

Żółtka ubić trzepaczką w garnku zanurzonym w kąpieli wodnej, aż podwoją swoją objętość.

3

Dodać roztopione masło i nadal ubijać.

4

Dodać śmietankę i nadal ubijać.

5

Dodać pozostałe składniki sosu — sok z cytryny, sól i biały pieprz. Całość wymieszać.

6

Szparagi owinąć szynką parmeńską, skropić oliwą, i wstawić na ok. 8 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piec aż szynka się ładnie zarumieni.

7

Upieczone szparagi serwować z sosem holenderskim.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły