Szparagi w panko
EkspertOdKuchni
Szparagi w panko to idealna propozycja na lekką i chrupiącą przekąskę lub dodatek do głównego dania. Idealnie smakują w towarzystwie jajka sadzonego i kiełków rzodkiewki. Są proste w przygotowaniu, a zarazem eleganckie i smaczne, przez co równie dobrze sprawdzą się jako przystawka na różnego rodzaju przyjęcia, imprezy lub uroczystości.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
186
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Szparagi w panko to idealna propozycja na lekką i chrupiącą przekąskę lub dodatek do głównego dania. Idealnie smakują w towarzystwie jajka sadzonego i kiełków rzodkiewki. Są proste w przygotowaniu, a zarazem eleganckie i smaczne, przez co równie dobrze sprawdzą się jako przystawka na różnego rodzaju przyjęcia, imprezy lub uroczystości.
6
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 g szparagi
100 g panko
3 szt. jajko
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 szt. oliwa do smażenia
0.50 opak. kiełki rzodkiewki
Przygotowanie
Szparagi gotujemy w osolonej wodzie na al dente przez około 2-4 minuty.
Ugotowane szparagi maczamy w roztrzepanym w misce jajku, a następnie obtaczamy w panko.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy szparagi obtoczone w panko na złocisty kolor.
Szparagi w panko podajemy z jajkami sadzonymi i dekorujemy kiełkami rzodkiewki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
186
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.