Szparagi w boczku z parmezanem

m7
Szparagi w boczku z parmezanem

1

0 / 0

Subtelny smak szparagów, plasterki boczki, a do tego parmezan - to przystawka idealna, po której nie możemy się wręcz doczekać głównego dania.

3

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

100 g parmezan

8 szt. szparagi

8 szt. bekon

Przygotowanie


1

Szparagi opłukujemy pod bieżącą wodą, nożykiem odcinamy zgrubiałe dolne końcówki, a obieraczką wierzchnią warstwę pędów, spięte gumką umieszczamy w garnku z wrzątkiem i gotujemy ok. 8 min w pozycji stojącej. Im grubsze pędy tym dłuższe będzie gotowanie. Lekko miękkie wyjmujemy z garnka, umieszczamy na chwilę pod strumieniem lodowatej wody, po czym zostawiamy.

2

Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. Następnie ciasno owijamy każdy szparag plastrem boczku, wszystkie umieszczamy w małej brytfance do zapiekania, obficie posypujemy tartym parmezanem i wkładamy na ok. 10 min do piekarnika.

3

Po kilku chwilach idealna przystawka jest gotowa, bekon się zarumieni, a parmezan zamieni w przepyszną skorupkę.

4

Z doświadczenia wiemy, że tak przygotowane szparagi doskonale smakują podane od razu, nie brakuje im jednak niczego również na zimno.

5

Smacznego życzą, Mr. & Mrs. Sandman

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły