Szparagi w boczku z parmezanem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Szparagi w boczku z parmezanem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976641783.jpeg&w=3840&q=75)
Subtelny smak szparagów, plasterki boczki, a do tego parmezan - to przystawka idealna, po której nie możemy się wręcz doczekać głównego dania.
1
0 / 0
Subtelny smak szparagów, plasterki boczki, a do tego parmezan - to przystawka idealna, po której nie możemy się wręcz doczekać głównego dania.
3
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
100 g parmezan
8 szt. szparagi
8 szt. bekon
Przygotowanie
Szparagi opłukujemy pod bieżącą wodą, nożykiem odcinamy zgrubiałe dolne końcówki, a obieraczką wierzchnią warstwę pędów, spięte gumką umieszczamy w garnku z wrzątkiem i gotujemy ok. 8 min w pozycji stojącej. Im grubsze pędy tym dłuższe będzie gotowanie. Lekko miękkie wyjmujemy z garnka, umieszczamy na chwilę pod strumieniem lodowatej wody, po czym zostawiamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. Następnie ciasno owijamy każdy szparag plastrem boczku, wszystkie umieszczamy w małej brytfance do zapiekania, obficie posypujemy tartym parmezanem i wkładamy na ok. 10 min do piekarnika.
Po kilku chwilach idealna przystawka jest gotowa, bekon się zarumieni, a parmezan zamieni w przepyszną skorupkę.
Z doświadczenia wiemy, że tak przygotowane szparagi doskonale smakują podane od razu, nie brakuje im jednak niczego również na zimno.
Smacznego życzą, Mr. & Mrs. Sandman