1

Składniki

100 Gramów
parmezan
8 Sztuk
Szparagi
8 Sztuk
Bekon
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Szparagi opłukujemy pod bieżącą wodą, nożykiem odcinamy zgrubiałe dolne końcówki, a obieraczką wierzchnią warstwę pędów, spięte gumką umieszczamy w garnku z wrzątkiem i gotujemy ok. 8 min w pozycji stojącej. Im grubsze pędy tym dłuższe będzie gotowanie. Lekko miękkie wyjmujemy z garnka, umieszczamy na chwilę pod strumieniem lodowatej wody, po czym zostawiamy.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. Następnie ciasno owijamy każdy szparag plastrem boczku, wszystkie umieszczamy w małej brytfance do zapiekania, obficie posypujemy tartym parmezanem i wkładamy na ok. 10 min do piekarnika.
  3. Po kilku chwilach idealna przystawka jest gotowa, bekon się zarumieni, a parmezan zamieni w przepyszną skorupkę.
  4. Z doświadczenia wiemy, że tak przygotowane szparagi doskonale smakują podane od razu, nie brakuje im jednak niczego również na zimno.
  5. Smacznego życzą, Mr. & Mrs. Sandman

Opis

Subtelny smak szparagów, plasterki boczki, a do tego parmezan - to przystawka idealna, po której nie możemy się wręcz doczekać głównego dania.

Podobne przepisy

Fantazja szparagowa

Łatwy Do 40 min
Fantazja szparagowa

Pappardelle zapiekane ze szparagami

Łatwy Do 40 min
Pappardelle zapiekane ze szparagami

Pieczony makaron z jajkami przepiórczymi

Łatwy Do 40 min
Pieczony makaron z jajkami przepiórczymi

Spaghetti primavera

Łatwy Do 40 min
Spaghetti primavera

Spaghetti z pomidorami i szparagami

Łatwy Do 40 min
Spaghetti z pomidorami i szparagami

Pęczotto ze szparagami i zielonym groszkiem

Średni Do 1 godz
Pęczotto ze szparagami i zielonym groszkiem

Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Średni Do 1,5 godz
Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Casarecce z kurczakiem, suszonymi pomidorami i rukolą

Średni Do 40 min
Casarecce z kurczakiem, suszonymi pomidorami i rukolą

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!