1

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
0.5 Szklanki
Olej lub masło
2 Sztuki
Sznycle cielęce
2 Sztuki
Ząbek czosnku wycisnięty przez praskę
1 Sztuka
jajko
0.5 Sztuki
Cytryny
2 Łyżki
mąka
2 Łyżki
bułka tarta
2 Łyżki
mleko
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Sznycle opłukać w zimnej wodzie, osuszyć i rozbić.
  2. Mąkę i bułkę tartą wymieszać razem na płaskim talerzu.
  3. Jajko roztrzepać z mlekiem i z odrobiną soli.
  4. Sznycle natrzeć solą i pieprzem (ewentualnie roztartym czosnkiem).
  5. Obtoczyć w przygotowanej wcześniej panierce, potem w jajku i na koniec znowu w bułce.
  6. Rozgrzać na patelni tłuszcz, smażyć sznycle 2-3 min., potem dodać 1 łyż. masła i smażyć jeszcze przez następne 2-3 min.
  7. Gotowe sznycle ułożyć na papierowych ręcznikach, aby wsiąkł w nie olej. Podawać z ćwiartkami cytryny do np. sałatki ziemniaczanej.

Opis

Coś austriackiego w Polsce;-)

Podobne przepisy

Cannelloni z groszkiem

Średni Do 1 godz
Cannelloni z groszkiem

Camembert w cieście naleśnikowym

Łatwy Do 40 min
Camembert w cieście naleśnikowym

Cannelloni ze szpinakiem

Łatwy Do 1 godz
Cannelloni ze szpinakiem

Cordon bleu

Średni Do 40 min
Cordon bleu

Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

Łatwy Do 3 godz
Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

Klopsiki orzechowe

Łatwy Do 1 godz
Klopsiki orzechowe

Kluski leniwe

Łatwy Do 40 min
Kluski leniwe

Kotleciki z młodej kapusty

Łatwy Do 1 godz
Kotleciki z młodej kapusty

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!