Sznycel wiedeński

m7
Sznycel wiedeński

1

0 / 0

Coś austriackiego w Polsce;-)

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

0.50 szkl. olej

2 szt. sznycle cielęce

2 szt. ząbek czosnku wycisnięty przez praskę

1 szt. jajko

0.50 szt. cytryny

2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

2 łyżka bułka tarta

2 łyżka mleko

Przygotowanie


1

Sznycle opłukać w zimnej wodzie, osuszyć i rozbić.

2

Mąkę i bułkę tartą wymieszać razem na płaskim talerzu.

3

Jajko roztrzepać z mlekiem i z odrobiną soli.

4

Sznycle natrzeć solą i pieprzem (ewentualnie roztartym czosnkiem).

5

Obtoczyć w przygotowanej wcześniej panierce, potem w jajku i na koniec znowu w bułce.

6

Rozgrzać na patelni tłuszcz, smażyć sznycle 2-3 min., potem dodać 1 łyż. masła i smażyć jeszcze przez następne 2-3 min.

7

Gotowe sznycle ułożyć na papierowych ręcznikach, aby wsiąkł w nie olej. Podawać z ćwiartkami cytryny do np. sałatki ziemniaczanej.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły