Sznycel wiedeński
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Sznycel wiedeński](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973328479.jpeg&w=3840&q=75)
Coś austriackiego w Polsce;-)
1
0 / 0
Coś austriackiego w Polsce;-)
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
0.50 szkl. olej
2 szt. sznycle cielęce
2 szt. ząbek czosnku wycisnięty przez praskę
1 szt. jajko
0.50 szt. cytryny
2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
2 łyżka bułka tarta
2 łyżka mleko
Przygotowanie
Sznycle opłukać w zimnej wodzie, osuszyć i rozbić.
Mąkę i bułkę tartą wymieszać razem na płaskim talerzu.
Jajko roztrzepać z mlekiem i z odrobiną soli.
Sznycle natrzeć solą i pieprzem (ewentualnie roztartym czosnkiem).
Obtoczyć w przygotowanej wcześniej panierce, potem w jajku i na koniec znowu w bułce.
Rozgrzać na patelni tłuszcz, smażyć sznycle 2-3 min., potem dodać 1 łyż. masła i smażyć jeszcze przez następne 2-3 min.
Gotowe sznycle ułożyć na papierowych ręcznikach, aby wsiąkł w nie olej. Podawać z ćwiartkami cytryny do np. sałatki ziemniaczanej.