1

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
0.5 Szklanki
Olej lub masło
2 Sztuki
Sznycle cielęce
2 Sztuki
Ząbek czosnku wycisnięty przez praskę
1 Sztuka
jajko
0.5 Sztuki
Cytryny
2 Łyżki
mąka
2 Łyżki
bułka tarta
2 Łyżki
mleko
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Sznycle opłukać w zimnej wodzie, osuszyć i rozbić.
  2. Mąkę i bułkę tartą wymieszać razem na płaskim talerzu.
  3. Jajko roztrzepać z mlekiem i z odrobiną soli.
  4. Sznycle natrzeć solą i pieprzem (ewentualnie roztartym czosnkiem).
  5. Obtoczyć w przygotowanej wcześniej panierce, potem w jajku i na koniec znowu w bułce.
  6. Rozgrzać na patelni tłuszcz, smażyć sznycle 2-3 min., potem dodać 1 łyż. masła i smażyć jeszcze przez następne 2-3 min.
  7. Gotowe sznycle ułożyć na papierowych ręcznikach, aby wsiąkł w nie olej. Podawać z ćwiartkami cytryny do np. sałatki ziemniaczanej.

Opis

Coś austriackiego w Polsce;-)

Podobne przepisy

Kotlety z ryżu i pieczarek

Przepis
Średni Do 1 godz
Kotlety z ryżu i pieczarek

Pulpety

Przepis
Średni Do 15 min
Pulpety

Ryba po grecku na szybko

Przepis
Łatwy Do 40 min
Ryba po grecku na szybko

Cannelloni z groszkiem

Przepis
Średni Do 1 godz
Cannelloni z groszkiem

Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

Przepis
Średni Do 40 min
Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

Pączki na parze(paruchy)

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączki na parze(paruchy)

Indyk świąteczny

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Indyk świąteczny

Makaron nadziewany

Przepis
Średni Do 1 godz
Makaron nadziewany

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!