Sznycel wiedeński

m7
Sznycel wiedeński

Średnia 0 / 0

Oceń!

Coś austriackiego w Polsce;-)

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

0.50 szkl. olej

2 szt. sznycle cielęce

2 szt. ząbek czosnku wycisnięty przez praskę

1 szt. jajko

0.50 szt. cytryny

2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

2 łyżka bułka tarta

2 łyżka mleko

Przygotowanie


Sznycle opłukać w zimnej wodzie, osuszyć i rozbić.

Mąkę i bułkę tartą wymieszać razem na płaskim talerzu.

Jajko roztrzepać z mlekiem i z odrobiną soli.

Sznycle natrzeć solą i pieprzem (ewentualnie roztartym czosnkiem).

Obtoczyć w przygotowanej wcześniej panierce, potem w jajku i na koniec znowu w bułce.

Rozgrzać na patelni tłuszcz, smażyć sznycle 2-3 min., potem dodać 1 łyż. masła i smażyć jeszcze przez następne 2-3 min.

Gotowe sznycle ułożyć na papierowych ręcznikach, aby wsiąkł w nie olej. Podawać z ćwiartkami cytryny do np. sałatki ziemniaczanej.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

950

kcal

Białka

37

gram

Węglowodany

30

gram

Tłuszcze

75

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły