1

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
0.5 Szklanki
Olej lub masło
2 Sztuki
Sznycle cielęce
2 Sztuki
Ząbek czosnku wycisnięty przez praskę
1 Sztuka
jajko
0.5 Sztuki
Cytryny
2 Łyżki
mąka
2 Łyżki
bułka tarta
2 Łyżki
mleko
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Sznycle opłukać w zimnej wodzie, osuszyć i rozbić.
  2. Mąkę i bułkę tartą wymieszać razem na płaskim talerzu.
  3. Jajko roztrzepać z mlekiem i z odrobiną soli.
  4. Sznycle natrzeć solą i pieprzem (ewentualnie roztartym czosnkiem).
  5. Obtoczyć w przygotowanej wcześniej panierce, potem w jajku i na koniec znowu w bułce.
  6. Rozgrzać na patelni tłuszcz, smażyć sznycle 2-3 min., potem dodać 1 łyż. masła i smażyć jeszcze przez następne 2-3 min.
  7. Gotowe sznycle ułożyć na papierowych ręcznikach, aby wsiąkł w nie olej. Podawać z ćwiartkami cytryny do np. sałatki ziemniaczanej.

Opis

Coś austriackiego w Polsce;-)

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!