Sznycel drobiowy a'la Cezar

Lubella
Sznycel drobiowy a'la Cezar

0

0 / 0

Sznycel drobiowy à la Cezar to połączenie chrupiącego, złocistego fileta z kurczaka z kultowym smakiem sałatki Cezar. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom klasycznych smaków w nowoczesnej odsłonie. Sznycel sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na elegancką kolację. To doskonała alternatywa dla klasycznej sałatki Cezar – w wersji bardziej sycącej, ale nadal lekkiej i pełnej wyrazistych smaków. Życzymy smacznego!

13

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

500 g filet z piersi kurczaka

1 szt. jajko

100 g bułka tarta

100 g mąka pszenna lubella

1 szt. sałata rzymska

70 g parmezan

3 łyżka majonez

1 łyżecz. musztarda

1 szt. ząbek czosnku

2 łyżka sok z cytryny

1 łyżka sos worcestershire

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 szt. olej do smażenia

Przygotowanie


1

Filety z kurczaka naciąć wszerz i rozłożyć. Rozbić przez folię spożywczą tłuczkiem na kotlety. Doprawić pieprzem i solą.

2

Panierować w mące pszennej, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej.

3

Smażyć kotlety na oleju na średnim ogniu z obu stron, aż panierka się zarumieni.

4

Wymieszać do połączenia składników: majonez, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sos worcestershire. Doprawić do smaku pieprzem i solą.

5

Sałatę rzymską pokroić w dużą kostkę i wymieszać z 2/3 sosu.

6

Usmażonego sznycla położyć na talerz, następnie przykryć sałatą rzymską, zetrzeć parmezan i polać pozostałym sosem.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły