Sznycel drobiowy a'la Cezar

Lubella

Sznycel drobiowy à la Cezar to połączenie chrupiącego, złocistego fileta z kurczaka z kultowym smakiem sałatki Cezar. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom klasycznych smaków w nowoczesnej odsłonie. Sznycel sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na elegancką kolację. To doskonała alternatywa dla klasycznej sałatki Cezar – w wersji bardziej sycącej, ale nadal lekkiej i pełnej wyrazistych smaków. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Sznycel drobiowy à la Cezar to połączenie chrupiącego, złocistego fileta z kurczaka z kultowym smakiem sałatki Cezar. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom klasycznych smaków w nowoczesnej odsłonie. Sznycel sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na elegancką kolację. To doskonała alternatywa dla klasycznej sałatki Cezar – w wersji bardziej sycącej, ale nadal lekkiej i pełnej wyrazistych smaków. Życzymy smacznego!
13
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 g filet z piersi kurczaka
1 szt. jajko
100 g bułka tarta
100 g mąka pszenna lubella
1 szt. sałata rzymska
70 g parmezan
3 łyżka majonez
1 łyżecz. musztarda
1 szt. ząbek czosnku
2 łyżka sok z cytryny
1 łyżka sos worcestershire
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 szt. olej do smażenia
Przygotowanie
Filety z kurczaka naciąć wszerz i rozłożyć. Rozbić przez folię spożywczą tłuczkiem na kotlety. Doprawić pieprzem i solą.
Panierować w mące pszennej, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Smażyć kotlety na oleju na średnim ogniu z obu stron, aż panierka się zarumieni.
Wymieszać do połączenia składników: majonez, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sos worcestershire. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Sałatę rzymską pokroić w dużą kostkę i wymieszać z 2/3 sosu.
Usmażonego sznycla położyć na talerz, następnie przykryć sałatą rzymską, zetrzeć parmezan i polać pozostałym sosem.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.