Example thumb
0

Składniki

1 Kilogram
Szczupak świeży
1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
1 Łyżeczka
cukier
200 Gramów
Warzywa
0.5 Szklanki
rodzynki
0.75 Szklanki
Wino czerwone
10 Sztuk
migdały
2 Sztuki
liść laurowy
1 Sztuka
sok z cytryny
1 Łyżka
mąka
2 Łyżki
masło
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Marchewkę,pietruszkę,seler i por oraz cebulę opłukać,obrać i pokroić w równe plasterki.
  2. Zagotować 1/2 litra wody,włożyć jarzyny.
  3. Kiedy zmiękną,posolić.
  4. Szczupaka sprawić,dokładnie umyć następnie pokroić w równe dzwonka.
  5. Włożyć do wywaru z warzyw i gotować na wolnym ogniu 10-12 min.
  6. Z masła i mąki zrobić rumianą zasmażkę,rozprowadzić rybę.
  7. Tak przygotowany sos wlać do wywaru,dodać umyte rodzynki,obrane,pokrojone wzdłuż migdały,sok cytrynowy,pieprz,cukier.
  8. Dosypać pokruszone liście laurowe.
  9. Naczynie przykryć i dusić rybę na małym ogniu jeszcze przez 5 minut.Szczupaka podawać z ziemniakami i surówką z pomidorów lub zieloną sałatą.Smacznego życzę!

Opis

Szczupak z rodzynkami,to danie wyśmienite zarówno na obiad jak i na kolację.Najlepiej smakuje podawany z czerwonym wytrawnym winem.Polecam serdecznie!

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!