Szczupak z rodzynkami

m7
Szczupak z rodzynkami

0

0 / 0

Szczupak z rodzynkami,to danie wyśmienite zarówno na obiad jak i na kolację.Najlepiej smakuje podawany z czerwonym wytrawnym winem.Polecam serdecznie!

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg szczupak świeży

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 łyżeczka cukier

200 g warzywa

0.50 szkl. rodzynki

0.75 szkl. wino czerwone

10 szt. migdały

2 szt. liść laurowy

1 szt. sok z cytryny

1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

2 łyżka masło

Przygotowanie


1

Marchewkę,pietruszkę,seler i por oraz cebulę opłukać,obrać i pokroić w równe plasterki.

2

Zagotować 1/2 litra wody,włożyć jarzyny.

3

Kiedy zmiękną,posolić.

4

Szczupaka sprawić,dokładnie umyć następnie pokroić w równe dzwonka.

5

Włożyć do wywaru z warzyw i gotować na wolnym ogniu 10-12 min.

6

Z masła i mąki zrobić rumianą zasmażkę,rozprowadzić rybę.

7

Tak przygotowany sos wlać do wywaru,dodać umyte rodzynki,obrane,pokrojone wzdłuż migdały,sok cytrynowy,pieprz,cukier.

8

Dosypać pokruszone liście laurowe.

9

Naczynie przykryć i dusić rybę na małym ogniu jeszcze przez 5 minut.Szczupaka podawać z ziemniakami i surówką z pomidorów lub zieloną sałatą.Smacznego życzę!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły