Szczupak z rodzynkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Szczupak z rodzynkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975975570.jpeg&w=3840&q=75)
Szczupak z rodzynkami,to danie wyśmienite zarówno na obiad jak i na kolację.Najlepiej smakuje podawany z czerwonym wytrawnym winem.Polecam serdecznie!
0
0 / 0
Szczupak z rodzynkami,to danie wyśmienite zarówno na obiad jak i na kolację.Najlepiej smakuje podawany z czerwonym wytrawnym winem.Polecam serdecznie!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg szczupak świeży
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 łyżecz. cukier
200 g warzywa
0.50 szkl. rodzynki
0.75 szkl. wino czerwone
10 szt. migdały
2 szt. liść laurowy
1 szt. sok z cytryny
1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
2 łyżka masło
Przygotowanie
Marchewkę,pietruszkę,seler i por oraz cebulę opłukać,obrać i pokroić w równe plasterki.
Zagotować 1/2 litra wody,włożyć jarzyny.
Kiedy zmiękną,posolić.
Szczupaka sprawić,dokładnie umyć następnie pokroić w równe dzwonka.
Włożyć do wywaru z warzyw i gotować na wolnym ogniu 10-12 min.
Z masła i mąki zrobić rumianą zasmażkę,rozprowadzić rybę.
Tak przygotowany sos wlać do wywaru,dodać umyte rodzynki,obrane,pokrojone wzdłuż migdały,sok cytrynowy,pieprz,cukier.
Dosypać pokruszone liście laurowe.
Naczynie przykryć i dusić rybę na małym ogniu jeszcze przez 5 minut.Szczupaka podawać z ziemniakami i surówką z pomidorów lub zieloną sałatą.Smacznego życzę!