0

Składniki

1 Kilogram
Szczupak świeży
1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
1 Łyżeczka
cukier
200 Gramów
Warzywa
0.5 Szklanki
rodzynki
0.75 Szklanki
Wino czerwone
10 Sztuk
migdały
2 Sztuki
liść laurowy
1 Sztuka
sok z cytryny
1 Łyżka
mąka
2 Łyżki
masło
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Marchewkę,pietruszkę,seler i por oraz cebulę opłukać,obrać i pokroić w równe plasterki.
  2. Zagotować 1/2 litra wody,włożyć jarzyny.
  3. Kiedy zmiękną,posolić.
  4. Szczupaka sprawić,dokładnie umyć następnie pokroić w równe dzwonka.
  5. Włożyć do wywaru z warzyw i gotować na wolnym ogniu 10-12 min.
  6. Z masła i mąki zrobić rumianą zasmażkę,rozprowadzić rybę.
  7. Tak przygotowany sos wlać do wywaru,dodać umyte rodzynki,obrane,pokrojone wzdłuż migdały,sok cytrynowy,pieprz,cukier.
  8. Dosypać pokruszone liście laurowe.
  9. Naczynie przykryć i dusić rybę na małym ogniu jeszcze przez 5 minut.Szczupaka podawać z ziemniakami i surówką z pomidorów lub zieloną sałatą.Smacznego życzę!

Opis

Szczupak z rodzynkami,to danie wyśmienite zarówno na obiad jak i na kolację.Najlepiej smakuje podawany z czerwonym wytrawnym winem.Polecam serdecznie!

Podobne przepisy

Bigos mojej babci.

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Bigos mojej babci.

Bigos z kiszonej kapusty

Przepis
Średni Do 3 godz
Bigos z kiszonej kapusty

Biała ryba z rzymskiego garnka

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Biała ryba z rzymskiego garnka

Kapusta z grzybami

Przepis
Średni Do 15 min
Kapusta z grzybami

Pierogi z kapustą i kaszą jęczmienną

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Pierogi z kapustą i kaszą jęczmienną

Cannelloni z groszkiem

Przepis
Średni Do 1 godz
Cannelloni z groszkiem

Gulasz wołowy

Przepis
Średni Do 2 godz
Gulasz wołowy

Pieczona karkówka z pieczarkami w winie

Przepis
Średni Do 1 godz
Pieczona karkówka z pieczarkami w winie

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!