Szczupak z rodzynkami
m7
Szczupak z rodzynkami,to danie wyśmienite zarówno na obiad jak i na kolację.Najlepiej smakuje podawany z czerwonym wytrawnym winem.Polecam serdecznie!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
387
kcal
Białka
47
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Szczupak z rodzynkami,to danie wyśmienite zarówno na obiad jak i na kolację.Najlepiej smakuje podawany z czerwonym wytrawnym winem.Polecam serdecznie!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg szczupak świeży
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 łyżecz. cukier
200 g warzywa
0.50 szkl. rodzynki
0.75 szkl. wino czerwone
10 szt. migdały
2 szt. liść laurowy
1 szt. sok z cytryny
1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
2 łyżka masło
Przygotowanie
Marchewkę,pietruszkę,seler i por oraz cebulę opłukać,obrać i pokroić w równe plasterki.
Zagotować 1/2 litra wody,włożyć jarzyny.
Kiedy zmiękną,posolić.
Szczupaka sprawić,dokładnie umyć następnie pokroić w równe dzwonka.
Włożyć do wywaru z warzyw i gotować na wolnym ogniu 10-12 min.
Z masła i mąki zrobić rumianą zasmażkę,rozprowadzić rybę.
Tak przygotowany sos wlać do wywaru,dodać umyte rodzynki,obrane,pokrojone wzdłuż migdały,sok cytrynowy,pieprz,cukier.
Dosypać pokruszone liście laurowe.
Naczynie przykryć i dusić rybę na małym ogniu jeszcze przez 5 minut.Szczupaka podawać z ziemniakami i surówką z pomidorów lub zieloną sałatą.Smacznego życzę!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
387
kcal
Białka
47
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.