Szczupak smażony z sosem szafranowym
EkspertOdKuchni
Szczupak smażony z sosem szafranowym to proste, ale eleganckie danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na święta lub inne wyjątkowe okazje. Świetnie smakuje z purée ziemniaczanym lub gotowanymi warzywami, ale równie dobrze sprawdzi się z ryżem lub chrupiącą bagietką. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Szczupak smażony z sosem szafranowym to proste, ale eleganckie danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na święta lub inne wyjątkowe okazje. Świetnie smakuje z purée ziemniaczanym lub gotowanymi warzywami, ale równie dobrze sprawdzi się z ryżem lub chrupiącą bagietką. Smacznego!
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. filet ze szczupaka bez skóry
2 łyżka masło
0.50 łyżecz. szafran
200 ml śmietanka 30%
150 ml bulion rybny
2 szt. cebula szalotka
100 ml białe wytrawne wino
1 łyżka sok z cytryny
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz biały
1 pęcz. szczypiorek do posypania
Przygotowanie
Filety ze szczupaka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
Dopraw solą i białym pieprzem z obu stron.
Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła.
Usmaż filety ze szczupaka na średnim ogniu, po około 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i soczyste w środku.
Przełóż rybę na talerz i przykryj folią aluminiową, aby utrzymać ciepło.
Na tej samej patelni, na której smażyłeś rybę, rozgrzej pozostałą 1 łyżkę masła.
Dodaj drobno posiekaną szalotkę i smaż na małym ogniu, aż stanie się miękka i przezroczysta (ok. 3-4 minuty).
Wlej białe wino i gotuj, aż płyn zredukuje się o połowę.
Dodaj bulion rybny oraz szafran i gotuj na średnim ogniu przez kolejne 3-4 minuty.
Wlej śmietankę i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (ok. 5 minut).
Dopraw sos do smaku solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny.
Filety szczupaka ułóż na talerzach i polej ciepłym sosem szafranowym.
Posyp danie drobno posiekanym szczypiorkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.