Szczupak smażony z sosem szafranowym

EkspertOdKuchni
Szczupak smażony z sosem szafranowym

0

0 / 0

Szczupak smażony z sosem szafranowym to proste, ale eleganckie danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na święta lub inne wyjątkowe okazje. Świetnie smakuje z purée ziemniaczanym lub gotowanymi warzywami, ale równie dobrze sprawdzi się z ryżem lub chrupiącą bagietką. Smacznego!

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szt. filet ze szczupaka bez skóry

2 łyżka masło

0.50 łyżecz. szafran

200 ml śmietanka 30%

150 ml bulion rybny

2 szt. cebula szalotka

100 ml białe wytrawne wino

1 łyżka sok z cytryny

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz biały

1 pęcz. szczypiorek do posypania

Przygotowanie


1

Filety ze szczupaka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem.

2

Dopraw solą i białym pieprzem z obu stron.

3

Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła.

4

Usmaż filety ze szczupaka na średnim ogniu, po około 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i soczyste w środku.

5

Przełóż rybę na talerz i przykryj folią aluminiową, aby utrzymać ciepło.

6

Na tej samej patelni, na której smażyłeś rybę, rozgrzej pozostałą 1 łyżkę masła.

7

Dodaj drobno posiekaną szalotkę i smaż na małym ogniu, aż stanie się miękka i przezroczysta (ok. 3-4 minuty).

8

Wlej białe wino i gotuj, aż płyn zredukuje się o połowę.

9

Dodaj bulion rybny oraz szafran i gotuj na średnim ogniu przez kolejne 3-4 minuty.

10

Wlej śmietankę i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (ok. 5 minut).

11

Dopraw sos do smaku solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny.

12

Filety szczupaka ułóż na talerzach i polej ciepłym sosem szafranowym.

13

Posyp danie drobno posiekanym szczypiorkiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły