Szczawiowa
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
mariola85
![Szczawiowa](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975161740.jpeg&w=3840&q=75)
Lato jest nieważne, gdy przynajmniej raz w sezonie na stole nie zagości zupa szczawiowa! Pożywna i zdrowa zupa z dużą ilością warzyw, podana z żeberkiem i jajkiem zaspokoi największy głód.
1
4 / 1
Lato jest nieważne, gdy przynajmniej raz w sezonie na stole nie zagości zupa szczawiowa! Pożywna i zdrowa zupa z dużą ilością warzyw, podana z żeberkiem i jajkiem zaspokoi największy głód.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
1 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
1 szt. liść laurowy
4 szt. jaja kurze całe
5 szt. ziemniaki
3 szt. ziele angielskie
30 dag. żeberka wieprzowe
0.50 szkl. śmietana 18%
0.50 szt. seler
0.50 kg szczaw
Przygotowanie
Warzywa (marchew, pietruszka, seler, ziemniaki) obrać i gotować z zielem angielskim i listkiem laurowym.
Jak woda zacznie bulgotać, dodać żeberka i zmniejszyć ogień. Gotować ok. 50 minut.
Po tym czasie dodać przebrany, umyty i pokrojony szczaw i gotować jeszcze kilka minut.
Zaprawić śmietaną, doprawić solą i pieprzem, ewentualnie maggi.
Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.