Szczawiowa

mariola85
Szczawiowa

1

4 / 1

Lato jest nieważne, gdy przynajmniej raz w sezonie na stole nie zagości zupa szczawiowa! Pożywna i zdrowa zupa z dużą ilością warzyw, podana z żeberkiem i jajkiem zaspokoi największy głód.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól, pieprz

1 szt. marchew

1 szt. korzeń pietruszki

1 szt. liść laurowy

4 szt. jaja kurze całe

5 szt. ziemniaki

3 szt. ziele angielskie

30 dag. żeberka wieprzowe

0.50 szkl. śmietana 18%

0.50 szt. seler

0.50 kg szczaw

Przygotowanie


1

Warzywa (marchew, pietruszka, seler, ziemniaki) obrać i gotować z zielem angielskim i listkiem laurowym.

2

Jak woda zacznie bulgotać, dodać żeberka i zmniejszyć ogień. Gotować ok. 50 minut.

3

Po tym czasie dodać przebrany, umyty i pokrojony szczaw i gotować jeszcze kilka minut.

4

Zaprawić śmietaną, doprawić solą i pieprzem, ewentualnie maggi.

5

Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

562

kcal

Białka

24

gram

Węglowodany

45

gram

Tłuszcze

28

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły