Szaszłyki z mielonego
m7
Potrawa bardzo smaczna i lubią ja dzieci. Polecam ja z sosem czosnkowym ze świeżym ogórkiem oraz sałatką lub świeżymi warzywami. Szybka i nie droga.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
475
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
11
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Potrawa bardzo smaczna i lubią ja dzieci. Polecam ja z sosem czosnkowym ze świeżym ogórkiem oraz sałatką lub świeżymi warzywami. Szybka i nie droga.
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szczyp. papryka słodka
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
1 szczyp. curry
1 szczyp. gałka muszkatołowa
0.50 łyżecz. maggi
250 g mięso mielone wołowo-wieprzowe
1 szt. jajko
1 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
1 szt. natka pietruszki
1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
1 łyżka parmezan
Przygotowanie
Mięso, pokrojoną cebulę w kostkę oraz przeciśnięty w prasce czosnek i jajko starannie wymieszać. Następnie poszatkować drobno pietruszkę i dodać razem z przyprawami i koncentratem pomidorowym z parmezanem do mięsa i jeszcze raz starannie wymieszać.
Z mięsa formować małe wałeczki i nadziać je na patyki do szaszłyków. Gotowe szaszłyki dać na folię aluminiową i piec w piekarniku ok 10 minut do zrumienienia się mięsa. (parmezan zastępuje bułkę tartą)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
475
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
11
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.