Szaszłyki z krewetek
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Szaszłyki z krewetek](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974660213.jpeg&w=3840&q=75)
Popularne szaszłyki z owocami morza i warzywami to świetna propozycja na urozmaicenie menu.
0
0 / 0
Popularne szaszłyki z owocami morza i warzywami to świetna propozycja na urozmaicenie menu.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. imbir
1 szczyp. pieprz
1 łyżecz. mąka lubella puszysta tortowa
20 szt. krewetki królewskie
2 szt. czosnek
1 szt. papryka czerwona
1 szt. papryka żółta
1 szt. cebula
2 łyżka oliwa z oliwek
20 dag. schab bez kości
0.50 kostka kostka rosołowa
Przygotowanie
Na oliwie smażymy drobno pokrojony czosnek ok. 2 min. Następnie dodajemy krewetki i przykrywamy.
W 100 ml ciepłej wody rozpuszczamy pół kostki rosołowej, dodajemy imbir i mieszamy. Zalewamy krewetki i dusimy, aż płyn się zredukuje. Można posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Paprykę oraz cebulę kroimy w kawałki nadające się do wbicia na patyczki od szaszłyków. Podduszone krewetki wraz z papryką, cebulą i ewentualnie jakimś mięsem nadziewamy na kijki.
Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy ok. 30 min (aż papryka i cebula zaczną się przypiekać). Sosem powstały po duszeniu krewetek (można w razie potrzeby zagęścić mąką) można polać gotowe szaszłyki.