Szaszłyki z krewetek

m7
Szaszłyki z krewetek

0

0 / 0

Popularne szaszłyki z owocami morza i warzywami to świetna propozycja na urozmaicenie menu.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. imbir

1 szczyp. pieprz

1 łyżecz. mąka lubella puszysta tortowa

20 szt. krewetki królewskie

2 szt. czosnek

1 szt. papryka czerwona

1 szt. papryka żółta

1 szt. cebula

2 łyżka oliwa z oliwek

20 dag. schab bez kości

0.50 kostka kostka rosołowa

Przygotowanie


1

Na oliwie smażymy drobno pokrojony czosnek ok. 2 min. Następnie dodajemy krewetki i przykrywamy.

2

W 100 ml ciepłej wody rozpuszczamy pół kostki rosołowej, dodajemy imbir i mieszamy. Zalewamy krewetki i dusimy, aż płyn się zredukuje. Można posypać świeżo zmielonym pieprzem.

3

Paprykę oraz cebulę kroimy w kawałki nadające się do wbicia na patyczki od szaszłyków. Podduszone krewetki wraz z papryką, cebulą i ewentualnie jakimś mięsem nadziewamy na kijki.

4

Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy ok. 30 min (aż papryka i cebula zaczną się przypiekać). Sosem powstały po duszeniu krewetek (można w razie potrzeby zagęścić mąką) można polać gotowe szaszłyki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły