Szaszłyki z indyka
m7
Zachęcam do spróbowania szaszłyków z cynamonem. Bardzo fajne połączenie. Szaszłyki można robić na patelni w piekarniku a w okresie letnim na grilu. Podawać z świeżą sałatką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
685
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
48
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Zachęcam do spróbowania szaszłyków z cynamonem. Bardzo fajne połączenie. Szaszłyki można robić na patelni w piekarniku a w okresie letnim na grilu. Podawać z świeżą sałatką.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
2 szczyp. pieprz kajeński
0.50 łyżecz. cynamon
250 g pierś z indyka
0.50 szkl. olej
5 szt. czosnek
1 szt. patyczki do szaszłyków
1 łyżka papryka słodka
1 łyżka curry
1 łyżka wegeta
1 łyżka przyprawa do drobiu
Przygotowanie
Mięso umyć, oczyścić z białej błony i pokroić w długie paski, lekko rozbić tłuczkiem. Z podanych składników zrobić marynatę ( czosnek zmiażdżyć w prasce).
Wrzucić paski indyka do miski z marynatą i dobrze obtoczyć całe mięso tak aby olej z przyprawami pokrywał całe mięso. Całość odstawić na 2 godziny do lodówki. Następnie mięso nabić na patyczki do szaszłyków i piec na rumiano.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
685
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
48
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.