Szaszłyki wieprzowo-drobiowe z warzywami
kontakt_2
Kolorowe szaszłyki królują na polskich grillach! Kawałki piersi z kurczaka i wieprzowiny na patyczku do szaszłyków smakują wyśmienicie, ale tylko w połączeniu z całą gamą warzyw. Prosto, zdrowo i aromatycznie – oto przepis, który kradnie serca miłośników grillowych klimatów.
0
5 / 1
Kolorowe szaszłyki królują na polskich grillach! Kawałki piersi z kurczaka i wieprzowiny na patyczku do szaszłyków smakują wyśmienicie, ale tylko w połączeniu z całą gamą warzyw. Prosto, zdrowo i aromatycznie – oto przepis, który kradnie serca miłośników grillowych klimatów.
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
250 g wieprzowina łopatka
250 g pierś kurczaka
1 szt. papryka pomarańczowa
1 szt. papryka zielona
200 g pieczarki
4 szt. cebula czerwona
150 g pomidorki cherry
50 oliwa z oliwek
1 łyżecz. papryka ostra mielona
1 łyżecz. papryka słodka mielona
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. czosnek suszony
1 łyżecz. sos sojowy
1 łyżecz. oregano
3 łyżka ketchup kotlin łagodny
Przygotowanie
Mięso myjemy i kroimy w dość dużą kostkę.
Oliwę mieszamy z keczupem i z przyprawami i do powstałej marynaty dodajemy mięso w kawałkach. Odstawiamy na ok. 30 minut.
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę.
Pieczarki myjemy i osuszamy.
Cebulę kroimy w plasterki.
Na patyczki do szaszłyków nakłuwamy na przemian mięso drobiowe, paprykę pomarańczową, mięso wieprzowe, cebulę, pieczarkę, mięso drobiowe, paprykę zieloną, pomidorka cherry, mięso wieprzowe.
Gotowe szaszłyki grillujemy na rozgrzanym ruszcie ok. 20 minut lub aż mięso wieprzowe będzie miękkie.