Szaszłyki wieprzowo-drobiowe z warzywami

kontakt_2
Szaszłyki wieprzowo-drobiowe z warzywami

0

5 / 1

Kolorowe szaszłyki królują na polskich grillach! Kawałki piersi z kurczaka i wieprzowiny na patyczku do szaszłyków smakują wyśmienicie, ale tylko w połączeniu z całą gamą warzyw. Prosto, zdrowo i aromatycznie – oto przepis, który kradnie serca miłośników grillowych klimatów.

15

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

250 g wieprzowina łopatka

250 g pierś kurczaka

1 szt. papryka pomarańczowa

1 szt. papryka zielona

200 g pieczarki

4 szt. cebula czerwona

150 g pomidorki cherry

50 oliwa z oliwek

1 łyżecz. papryka ostra mielona

1 łyżecz. papryka słodka mielona

1 łyżecz. sól

1 łyżecz. czosnek suszony

1 łyżecz. sos sojowy

1 łyżecz. oregano

3 łyżka ketchup kotlin łagodny

Przygotowanie


1

Mięso myjemy i kroimy w dość dużą kostkę.

2

Oliwę mieszamy z keczupem i z przyprawami i do powstałej marynaty dodajemy mięso w kawałkach. Odstawiamy na ok. 30 minut.

3

Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę.

4

Pieczarki myjemy i osuszamy.

5

Cebulę kroimy w plasterki.

6

Na patyczki do szaszłyków nakłuwamy na przemian mięso drobiowe, paprykę pomarańczową, mięso wieprzowe, cebulę, pieczarkę, mięso drobiowe, paprykę zieloną, pomidorka cherry, mięso wieprzowe.

7

Gotowe szaszłyki grillujemy na rozgrzanym ruszcie ok. 20 minut lub aż mięso wieprzowe będzie miękkie.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

445

kcal

Białka

35

gram

Węglowodany

19

gram

Tłuszcze

24

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły