Szaszłyki wieprzowo-drobiowe z warzywami

kontakt_2
Szaszłyki wieprzowo-drobiowe z warzywami

0

5 / 1

Kolorowe szaszłyki królują na polskich grillach! Kawałki piersi z kurczaka i wieprzowiny na patyczku do szaszłyków smakują wyśmienicie, ale tylko w połączeniu z całą gamą warzyw. Prosto, zdrowo i aromatycznie – oto przepis, który kradnie serca miłośników grillowych klimatów.

15

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

250 g wieprzowina łopatka

250 g pierś kurczaka

1 szt. papryka pomarańczowa

1 szt. papryka zielona

200 g pieczarki

4 szt. cebula czerwona

150 g pomidorki cherry

50 oliwa z oliwek

1 łyżecz. papryka ostra mielona

1 łyżecz. papryka słodka mielona

1 łyżecz. sól

1 łyżecz. czosnek suszony

1 łyżecz. sos sojowy

1 łyżecz. oregano

3 łyżka ketchup kotlin łagodny

Przygotowanie


1

Mięso myjemy i kroimy w dość dużą kostkę.

2

Oliwę mieszamy z keczupem i z przyprawami i do powstałej marynaty dodajemy mięso w kawałkach. Odstawiamy na ok. 30 minut.

3

Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę.

4

Pieczarki myjemy i osuszamy.

5

Cebulę kroimy w plasterki.

6

Na patyczki do szaszłyków nakłuwamy na przemian mięso drobiowe, paprykę pomarańczową, mięso wieprzowe, cebulę, pieczarkę, mięso drobiowe, paprykę zieloną, pomidorka cherry, mięso wieprzowe.

7

Gotowe szaszłyki grillujemy na rozgrzanym ruszcie ok. 20 minut lub aż mięso wieprzowe będzie miękkie.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły