Szaszłyki warzywno-drobiowe

JolantaWarszawska
Szaszłyki warzywno-drobiowe

0

0 / 0

Do przyrządzenia tych majowych, szybkich, smacznych i zdrowych szaszłyków, oprócz składników do nabijania i marynaty, będziemy potrzebować jeszcze patyczków do szaszłyków i tacki do grillowania.

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1 szt. pierś kurczaka

1 szt. papryka czerwona

1 szt. cebula biała

4 szt. pieczarki

150 olej z pestek dyni

50 sos sojowy

0.50 opak. chrzan krakus

1 łyżka sok z cytryny

0.30 pęcz. posiekana zielenina

1 szczyp. sól, pieprz

2 szczyp. zioła prowansalskie

Przygotowanie


1

Marynatę najlepiej przygotować dzień przed przewidywanym grillem łącząc podane składniki (czosnek drobno posiekać) pokrojone w kawałki-kostkę, wielkości odpowiedniej do nabijania na patyczki. Wymieszać i pozostawić w lodówce.

2

W dniu grillowania, mięso wyjąć z marynaty. Włożyć do niej pokrojoną w kawałki (grubsze paski) paprykę i cebulę, pokrojoną tak, aby kawałki nie były za wąskie i nie pękały przy nakłuwaniu. Wymieszać warzywa z marynatą. Kapelusze pieczarek przekrajać w poprzek (powstaną trójkąty), oprószyć nieco solą i ziołami prowansalskimi.

3

Na patyczki nabijać na przemian mięso, warzywa i grzyby. Szaszłyki już na patyczkach posmarować jeszcze marynatą i posypać posiekana zieleniną.

4

Szaszłyki można piec na samym ruszcie grilla, jednak polecam na tackach. Podczas pieczenia, od czasu do czasu, aby nie wyschły, polewamy nieco pozostałą marynatą. Takie szaszłyki dość szybko gotowe są do spożycia.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

166

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

3

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły