0

Składniki

0.92 Sztuki
pierś kurczaka
0.92 Sztuki
papryka czerwona
0.92 Sztuki
cebula biała
3.67 Sztuki
pieczarki

Marynata

137.5 Mililitra
olej z pestek dyni
0.92 Ząbek
czosnek
45.83 Mililitra
sos sojowy
0.46 Opakowania
ingridient
chrzan Krakus
0.92 Łyżki
sok z cytryny
0.28 Pęczka
Posiekana zielenina
0.92 Szczypty
sól, pieprz
1.83 Szczypty
zioła prowansalskie
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Marynatę najlepiej przygotować dzień przed przewidywanym grillem łącząc podane składniki (czosnek drobno posiekać) pokrojone w kawałki-kostkę, wielkości odpowiedniej do nabijania na patyczki. Wymieszać i pozostawić w lodówce.
  2. W dniu grillowania, mięso wyjąć z marynaty. Włożyć do niej pokrojoną w kawałki (grubsze paski) paprykę i cebulę, pokrojoną tak, aby kawałki nie były za wąskie i nie pękały przy nakłuwaniu. Wymieszać warzywa z marynatą. Kapelusze pieczarek przekrajać w poprzek (powstaną trójkąty), oprószyć nieco solą i ziołami prowansalskimi.
  3. Na patyczki nabijać na przemian mięso, warzywa i grzyby. Szaszłyki już na patyczkach posmarować jeszcze marynatą i posypać posiekana zieleniną.
  4. Szaszłyki można piec na samym ruszcie grilla, jednak polecam na tackach. Podczas pieczenia, od czasu do czasu, aby nie wyschły, polewamy nieco pozostałą marynatą. Takie szaszłyki dość szybko gotowe są do spożycia.

Opis

Do przyrządzenia tych majowych, szybkich, smacznych i zdrowych szaszłyków, oprócz składników do nabijania i marynaty, będziemy potrzebować jeszcze patyczków do szaszłyków i tacki do grillowania.

Podobne przepisy

Grillowane piersi kurczaka z miodem

Średni Do 3 godz
Grillowane piersi kurczaka z miodem

Kociołek warzywny

Łatwy Do 40 min
Kociołek warzywny

Kokardki z białą fasolą

Łatwy Do 1 godz
Kokardki z białą fasolą

Kolanka all'Amatriciana

Łatwy Do 40 min
Kolanka all'Amatriciana

Kuskus z grillowanymi warzywami

Łatwy Do 3 godz
Kuskus z grillowanymi warzywami

Muszelki z twarogiem i grillowaną papryką

Łatwy Do 40 min
Muszelki z twarogiem i grillowaną papryką

Papryka faszerowana kaszą jęczmienną

Łatwy Do 1 godz
Papryka faszerowana kaszą jęczmienną

Penne z paprykowym sosem, oliwkami i anchois

Łatwy Do 40 min
Penne z paprykowym sosem, oliwkami i anchois

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!