Szaszłyki drobiowe z sosem tzatzyki

kontakt_2
Szaszłyki drobiowe z sosem tzatzyki

0

0 / 0

Szaszłyki w wersji drobiowej z dodatkiem tymianku? Idealnie smakują prosto z grilla z greckim sosem tzatziki. Dip nadaje lekkości daniu i podbija smak kompozycji smakowej. Spróbuj, jak mięsna propozycja rozpływa się w ustach!

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

500 g pierś kurczaka

2 łyżka ocet winny

50 wino białe wytrawne

50 oliwa z oliwek

1 szcz. pieprz grubo mielony

4 szt. cebula czerwona

1 szcz. sól

1 opak. ketchup kotlin łagodny

3 szt. ogórek

1 szcz. sól, pieprz

50 oliwa z oliwek

250 g jogurt grecki

0.50 szt. ząbek czosnku

1 pęcz. koperek

Przygotowanie


1

Mięso kroimy w grubą kostkę i zalewamy oliwą z winem i octem winnym. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz drobno posiekany tymianek.

2

Po 20 minutach nabijamy mięso na wykałaczki na przemian czerwoną cebulą pokrojoną na plasterki.

3

Grillujemy na mocnym ogniu, aż mięso się mocno zrumieni.

4

Ogórki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i dolewamy 2 łyżki octu. Czekamy aż puści sok.

5

Oliwę z oliwek blendujemy z czosnkiem i pozostałą częścią octu na gładką masę.

6

Jogurt łączymy z powstałą oliwą czosnkową, dodajemy mocno odciśnięte ogórki, następnie dodajemy sól i pieprz do smaku.

7

Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek. Szaszłyki smakują najlepiej z keczupem i sosem tzatzyki.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły