Szaszłyki drobiowe z sosem tzatzyki

kontakt_2
Szaszłyki drobiowe z sosem tzatzyki

Średnia 0 / 0

Oceń!

Szaszłyki w wersji drobiowej z dodatkiem tymianku? Idealnie smakują prosto z grilla z greckim sosem tzatziki. Dip nadaje lekkości daniu i podbija smak kompozycji smakowej. Spróbuj, jak mięsna propozycja rozpływa się w ustach!

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

500 g pierś kurczaka

2 łyżka ocet winny

50 wino białe wytrawne

50 oliwa z oliwek

1 szczyp. pieprz grubo mielony

4 szt. cebula czerwona

1 szczyp. sól

1 opak. ketchup kotlin łagodny

3 szt. ogórek

1 szczyp. sól, pieprz

50 oliwa z oliwek

250 g jogurt grecki

0.50 szt. ząbek czosnku

1 pęcz. koperek

Przygotowanie


Mięso kroimy w grubą kostkę i zalewamy oliwą z winem i octem winnym. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz drobno posiekany tymianek.

Po 20 minutach nabijamy mięso na wykałaczki na przemian czerwoną cebulą pokrojoną na plasterki.

Grillujemy na mocnym ogniu, aż mięso się mocno zrumieni.

Ogórki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i dolewamy 2 łyżki octu. Czekamy aż puści sok.

Oliwę z oliwek blendujemy z czosnkiem i pozostałą częścią octu na gładką masę.

Jogurt łączymy z powstałą oliwą czosnkową, dodajemy mocno odciśnięte ogórki, następnie dodajemy sól i pieprz do smaku.

Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek. Szaszłyki smakują najlepiej z keczupem i sosem tzatzyki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2599

kcal

Białka

195

gram

Węglowodany

154

gram

Tłuszcze

115

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły