Szarpane bułeczki czekoladowo-cynamonowe z jabłkami
decomorreno
Szukasz oryginalnego przepisu na śniadanie, podwieczorek, kolację lub deser? Mam coś specjalnie dla Ciebie! Piękne, aromatyczne, słodkie i rozpływające się w ustach bułeczki czekoladowe z cynamonem i jabłkami. Chyba nie trzeba Was zachęcać więcej- to połączenie nie może się nie udać.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
266
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
5 / 1
Szukasz oryginalnego przepisu na śniadanie, podwieczorek, kolację lub deser? Mam coś specjalnie dla Ciebie! Piękne, aromatyczne, słodkie i rozpływające się w ustach bułeczki czekoladowe z cynamonem i jabłkami. Chyba nie trzeba Was zachęcać więcej- to połączenie nie może się nie udać.
11
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
50 g kakao decomorreno
280 g mąka pszenna tortowa lubella
250 mleko uht 3,2%
125 olej rzepakowy uniwersalny
50 g cukier
8 g świeże drożdże
1 szczyp. sól
2 łyżecz. cynamon
50 g masło
1 szt. jabłko
30 g cukier brązowy
Przygotowanie
Podgrzej lekko mleko, wymieszaj z łyżką cukru oraz drożdżami. Dodaj do miski w której wymieszane zostaną mąka, kakao, pozostały cukier oraz szczyptę soli. Na koniec wlej olej i wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Gdyby było zbyt klejące dodaj 1-2 łyżki mąki.
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na minimum 45 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotuj nadzienie.
Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Miękkie masło utrzyj z cukrem oraz cynamonem. Gdy ciasto wyrośnie zarób je ponownie i rozwałkuj na duży prostokąt. Posmaruj je miękkim masłem cynamonowym, posyp drobno pokrojonym jabłkiem. Zwiń w rulon i pokrój na około 12 kawałków.
Układaj je w formie o średnicy 23 cm. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut. Następnie piecz przez około 15-20 minut w temperaturze 185°C.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
266
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka