Szarpane bułeczki czekoladowo-cynamonowe z jabłkami

decomorreno
Szarpane bułeczki czekoladowo-cynamonowe z jabłkami

1

5 / 1

Szukasz oryginalnego przepisu na śniadanie, podwieczorek, kolację lub deser? Mam coś specjalnie dla Ciebie! Piękne, aromatyczne, słodkie i rozpływające się w ustach bułeczki czekoladowe z cynamonem i jabłkami. Chyba nie trzeba Was zachęcać więcej- to połączenie nie może się nie udać.

11

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

50 g kakao decomorreno

280 g mąka pszenna tortowa lubella

250 mleko uht 3,2%

125 olej rzepakowy uniwersalny

50 g cukier

8 g świeże drożdże

1 szczyp. sól

2 łyżecz. cynamon

50 g masło

1 szt. jabłko

30 g cukier brązowy

Przygotowanie


1

Podgrzej lekko mleko, wymieszaj z łyżką cukru oraz drożdżami. Dodaj do miski w której wymieszane zostaną mąka, kakao, pozostały cukier oraz szczyptę soli. Na koniec wlej olej i wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Gdyby było zbyt klejące dodaj 1-2 łyżki mąki.

2

Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na minimum 45 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotuj nadzienie.

3

Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Miękkie masło utrzyj z cukrem oraz cynamonem. Gdy ciasto wyrośnie zarób je ponownie i rozwałkuj na duży prostokąt. Posmaruj je miękkim masłem cynamonowym, posyp drobno pokrojonym jabłkiem. Zwiń w rulon i pokrój na około 12 kawałków.

4

Układaj je w formie o średnicy 23 cm. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut. Następnie piecz przez około 15-20 minut w temperaturze 185°C.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły