Szarlotka z żurawiną suszoną

m7
Szarlotka z żurawiną suszoną

0

0 / 0

Tradycyjna szarlotka z nutką żurawiny.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

2 kg jabłko

2 łyżecz. cukier waniliowy

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 łyżecz. cynamon

3.50 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szkl. cukier

5 szt. jaja kurze całe

2 łyżka śmietana

5 łyżka żurawina suszona

25 dag. masło

Przygotowanie


1

Mąkę przesiać na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać do niej cukier, cukier waniliowy, następnie żółtka jaj, masło i śmietanę. Zagnieść ciasto.

2

Ciasto podzielić na dwie części i włożyć je do lodówki.

3

Jabłka obrać, pokroić w plasterki, przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody, dodać cukier do smaku, odrobinę cynamonu i gotować do miękkości dodając pod koniec gotowania suszoną żurawinę. Podduszone jabłka odstawić do wystygnięcia.

4

2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszce. Zapiec je przez 10- 15 minut w temp. 180 stopni.

5

Na ciasto wyłożyć jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować, wycinać z niego paski i układać na jabłkach.

6

Ciasto piec przez około 45- 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

254

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

37

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły