Szarlotka z żurawiną suszoną
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Szarlotka z żurawiną suszoną](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973662413.jpeg&w=3840&q=75)
Tradycyjna szarlotka z nutką żurawiny.
0
0 / 0
Tradycyjna szarlotka z nutką żurawiny.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
2 kg jabłko
2 łyżecz. cukier waniliowy
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. cynamon
3.50 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. cukier
5 szt. jaja kurze całe
2 łyżka śmietana
5 łyżka żurawina suszona
25 dag. masło
Przygotowanie
Mąkę przesiać na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać do niej cukier, cukier waniliowy, następnie żółtka jaj, masło i śmietanę. Zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części i włożyć je do lodówki.
Jabłka obrać, pokroić w plasterki, przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody, dodać cukier do smaku, odrobinę cynamonu i gotować do miękkości dodając pod koniec gotowania suszoną żurawinę. Podduszone jabłka odstawić do wystygnięcia.
2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszce. Zapiec je przez 10- 15 minut w temp. 180 stopni.
Na ciasto wyłożyć jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować, wycinać z niego paski i układać na jabłkach.
Ciasto piec przez około 45- 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.