Szarlotka z pianką
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Szarlotka z pianką](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975784637.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszna, krucha... Rozpływa się w ustach.. Można zjeść z bitą śmietaną:)
0
0 / 0
Pyszna, krucha... Rozpływa się w ustach.. Można zjeść z bitą śmietaną:)
9
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 kg jabłka
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. kakao decomorreno
3 szkl. mąka pszenna
1 szkl. cukier
3 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. budyń
25 dag. margaryna zwykła
Przygotowanie
Mąkę posiekać z margaryną, dodać 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, 3 żółtka i wyrobić ciasto.
Blachę posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i rozłożyć w niej 2/3 ciasta.
Do reszty ciasta dodać kakao i zostawić na kruszonkę (włożyć do zamrażalki na 15-20 min),
białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, a następnie dodać budyń w proszku i delikatnie wymieszać.
Na cieście rozłożyć pokrojone w kostkę lub plastry jabłka, ubitą pianę, a na wierzch kruszonkę (ciasto można przetrzeć na tarce).
Piec około 50 minut w temperaturze 170 °c.
Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Życzę smacznego :)