Szarlotka z pianką

m7
Szarlotka z pianką

0

0 / 0

Pyszna, krucha... Rozpływa się w ustach.. Można zjeść z bitą śmietaną:)

9

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 kg jabłka

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 łyżecz. kakao decomorreno

3 szkl. mąka pszenna

1 szkl. cukier

3 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier waniliowy

1 szt. budyń

25 dag. margaryna zwykła

Przygotowanie


1

Mąkę posiekać z margaryną, dodać 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, 3 żółtka i wyrobić ciasto.

2

Blachę posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i rozłożyć w niej 2/3 ciasta.

3

Do reszty ciasta dodać kakao i zostawić na kruszonkę (włożyć do zamrażalki na 15-20 min),

4

białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, a następnie dodać budyń w proszku i delikatnie wymieszać.

5

Na cieście rozłożyć pokrojone w kostkę lub plastry jabłka, ubitą pianę, a na wierzch kruszonkę (ciasto można przetrzeć na tarce).

6

Piec około 50 minut w temperaturze 170 °c.

7

Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

8

Życzę smacznego :)

Wartości odżywcze na porcję


Energia

263

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

37

gram

Tłuszcze

11

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły