Szarlotka z morwą białą

EkspertOdKuchni

Szarlotka z morwą białą to pyszne i oryginalne połączenie tradycyjnej szarlotki z ciekawym składnikiem — suszoną morwą białą. Ma ona delikatny smak o lekko miodowej i słodkiej nucie, która doskonale pasuje do różnego rodzaju wypieków. Szarlotka to świetny wybór na rodzinne spotkania, uroczystości, a także towarzyskie wieczory. Można ją również podać na deser po obiedzie czy kolacji, kiedy chcemy zaskoczyć gości czymś oryginalnym. Jeżeli chcesz urozmaicić ciasto, serwuj je z lodami waniliowymi, bitą śmietaną, sosem czekoladowym lub innymi ulubionymi dodatkami. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
489
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
89
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Szarlotka z morwą białą to pyszne i oryginalne połączenie tradycyjnej szarlotki z ciekawym składnikiem — suszoną morwą białą. Ma ona delikatny smak o lekko miodowej i słodkiej nucie, która doskonale pasuje do różnego rodzaju wypieków. Szarlotka to świetny wybór na rodzinne spotkania, uroczystości, a także towarzyskie wieczory. Można ją również podać na deser po obiedzie czy kolacji, kiedy chcemy zaskoczyć gości czymś oryginalnym. Jeżeli chcesz urozmaicić ciasto, serwuj je z lodami waniliowymi, bitą śmietaną, sosem czekoladowym lub innymi ulubionymi dodatkami. Życzymy smacznego!
9
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1.50 kg jabłka
320 g mąka lubella puszysta luksusowa
1 szt. masło
1 szt. jajko
80 g cukier
2 łyżecz. proszek do pieczenia
50 g suszona morwa biała
1 łyżka cynamon
1 szt. cukier puder do dekoracji
Przygotowanie
W dużej misce umieść mąkę, jajko, cukier oraz masło.
Ciasto wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakiem do ciasta kruchego. Postaraj się to zrobić szybko, aby masło się zbytnio nie rozpuściło. Ciasto uformuj w kulę i zostaw w lodówce na godzinę.
Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na grubych oczkach.
Starte jabłka zostaw na 20 minut, aby puściły sok. Odsącz sok z jabłek dłońmi lub przez czystą gazę.
Dodaj cynamon oraz suszoną białą morwę i wymieszaj.
Ciasto podziel na pół. Dno formy 20 cm x 30 cm wyłóż papierem i wyklej połową ciasta.
Wyłóż na ciasto jabłka, a następnie za pomocą tarki zetrzyj drugą część ciasta na wierzch.
Piekarnik rozgrzej do 180℃. Ciasto piecz ok. godziny (max. 70 minut) na środkowej półce piekarnika.
Przed podaniem oprósz szarlotkę cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
489
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
89
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.