Szarlotka z morwą białą

EkspertOdKuchni
Szarlotka z morwą białą

0

0 / 0

Szarlotka z morwą białą to pyszne i oryginalne połączenie tradycyjnej szarlotki z ciekawym składnikiem — suszoną morwą białą. Ma ona delikatny smak o lekko miodowej i słodkiej nucie, która doskonale pasuje do różnego rodzaju wypieków. Szarlotka to świetny wybór na rodzinne spotkania, uroczystości, a także towarzyskie wieczory. Można ją również podać na deser po obiedzie czy kolacji, kiedy chcemy zaskoczyć gości czymś oryginalnym. Jeżeli chcesz urozmaicić ciasto, serwuj je z lodami waniliowymi, bitą śmietaną, sosem czekoladowym lub innymi ulubionymi dodatkami. Życzymy smacznego!

9

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1.50 kg jabłka

320 g mąka lubella puszysta luksusowa

1 szt. masło

1 szt. jajko

80 g cukier

2 łyżecz. proszek do pieczenia

50 g suszona morwa biała

1 łyżka cynamon

1 szt. cukier puder do dekoracji

Przygotowanie


1

W dużej misce umieść mąkę, jajko, cukier oraz masło.

2

Ciasto wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakiem do ciasta kruchego. Postaraj się to zrobić szybko, aby masło się zbytnio nie rozpuściło. Ciasto uformuj w kulę i zostaw w lodówce na godzinę.

3

Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na grubych oczkach.

4

Starte jabłka zostaw na 20 minut, aby puściły sok. Odsącz sok z jabłek dłońmi lub przez czystą gazę.

5

Dodaj cynamon oraz suszoną białą morwę i wymieszaj.

6

Ciasto podziel na pół. Dno formy 20 cm x 30 cm wyłóż papierem i wyklej połową ciasta.

7

Wyłóż na ciasto jabłka, a następnie za pomocą tarki zetrzyj drugą część ciasta na wierzch.

8

Piekarnik rozgrzej do 180℃. Ciasto piecz ok. godziny (max. 70 minut) na środkowej półce piekarnika.

9

Przed podaniem oprósz szarlotkę cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły