Szarlotka z malinami z lodami

EkspertOdKuchni
Szarlotka z malinami z lodami

0

0 / 0

Jeśli jesteś fanem klasycznej szarlotki, to na pewno pokochasz jej nową, bardziej wykwintną wersję. Ten przepis łączy w sobie tradycyjne składniki, czyli jabłka i cynamon z dodatkiem soczystych malin, dzięki czemu wypiek przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom orzeźwiających ciast. Przygotowaną szarlotkę z malinami serwuj na ciepło z ulubionymi lodami. To idealne ciasto na specjalną okazję lub po prostu na chwilę relaksu i słodkiej przyjemności.

7

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

300 g mąka krupczatka lubella

100 g cukier puder

250 g masło

1 kg jabłka

500 g maliny

0.50 łyżecz. cynamon

5 łyżka cukier

Przygotowanie


1

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy 200 g miękkiego masła, jajka i cukier puder. Zagniatamy ręcznie ciasto. Jak uformuje się gładka kulka, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

2

Jabłka obieramy i trzemy na grubych oczkach. W garnku rozpuszczamy 50 g masła i smażymy jabłka do momentu, aż wyparuje woda z jabłek. Dodajemy cukier i cynamon. Odstawiamy do ostudzenia.

3

¾ ciasta kruchego wykładamy na blaszkę (24 cm), resztę zostawiamy na kruszonkę. Ciasto pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym na 180°C. Odstawiamy do wystudzenia.

4

Gdy ciasto i jabłka będą chłodne, kładziemy jabłka na ciasto, a następnie maliny (mogą być mrożone). Resztę ciasta kruchego ścieramy na grubych oczkach do uzyskania kruszonki.

5

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego góra/dół na 200°C i pieczemy 40 minut. W połowie pieczenia przestawiamy pieczenie tylko na górę.

6

Po wypieczeniu odkładamy ciasto do wystygnięcia, posypujemy cukrem pudrem i podajemy z ulubionymi lodami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły