Szarlotka z malinami z lodami
EkspertOdKuchni
Jeśli jesteś fanem klasycznej szarlotki, to na pewno pokochasz jej nową, bardziej wykwintną wersję. Ten przepis łączy w sobie tradycyjne składniki, czyli jabłka i cynamon z dodatkiem soczystych malin, dzięki czemu wypiek przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom orzeźwiających ciast. Przygotowaną szarlotkę z malinami serwuj na ciepło z ulubionymi lodami. To idealne ciasto na specjalną okazję lub po prostu na chwilę relaksu i słodkiej przyjemności.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
530
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
73
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jeśli jesteś fanem klasycznej szarlotki, to na pewno pokochasz jej nową, bardziej wykwintną wersję. Ten przepis łączy w sobie tradycyjne składniki, czyli jabłka i cynamon z dodatkiem soczystych malin, dzięki czemu wypiek przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom orzeźwiających ciast. Przygotowaną szarlotkę z malinami serwuj na ciepło z ulubionymi lodami. To idealne ciasto na specjalną okazję lub po prostu na chwilę relaksu i słodkiej przyjemności.
7
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
300 g mąka krupczatka lubella
100 g cukier puder
250 g masło
1 kg jabłka
500 g maliny
0.50 łyżecz. cynamon
5 łyżka cukier
Przygotowanie
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy 200 g miękkiego masła, jajka i cukier puder. Zagniatamy ręcznie ciasto. Jak uformuje się gładka kulka, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Jabłka obieramy i trzemy na grubych oczkach. W garnku rozpuszczamy 50 g masła i smażymy jabłka do momentu, aż wyparuje woda z jabłek. Dodajemy cukier i cynamon. Odstawiamy do ostudzenia.
¾ ciasta kruchego wykładamy na blaszkę (24 cm), resztę zostawiamy na kruszonkę. Ciasto pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym na 180°C. Odstawiamy do wystudzenia.
Gdy ciasto i jabłka będą chłodne, kładziemy jabłka na ciasto, a następnie maliny (mogą być mrożone). Resztę ciasta kruchego ścieramy na grubych oczkach do uzyskania kruszonki.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego góra/dół na 200°C i pieczemy 40 minut. W połowie pieczenia przestawiamy pieczenie tylko na górę.
Po wypieczeniu odkładamy ciasto do wystygnięcia, posypujemy cukrem pudrem i podajemy z ulubionymi lodami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
530
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
73
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.