Szarlotka z kakaową bezą

decomorreno
Szarlotka z kakaową bezą

0

5 / 1

Aromatyczna szarlotka z jabłkami na kruchym spodzie w niestandardowym wydaniu z bezą czekoladową.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

250 g mąka lubella puszysta tortowa

70 g cukier puder

2 szt. żółtko jaja kurzego

1 szcz. sól

1.50 kg jabłka

1 łyżeczka cynamon

1 łyżeczka masło

5 szt. białko jaja kurzego

250 g cukier

2 łyżeczka mąka ziemniaczana

1 łyżka kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Przygotuj formę na ciast o średnicy 26 cm. Mąkę wymieszaj z cukrem oraz szczyptą soli. Dodaj pokrojone na małe kawałki zimne masło. Zagnieć gładkie ciasto, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.

2

Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wyłóż formę do pieczenia ciastem, wyrównaj brzegi. Nakłuj widelcem spód i piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Wyjmij i pozostaw do przestudzenia.

3

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Na patelni z grubym dnem rozpuść masło i poduś jabłka wymieszane z cynamonem. Mieszaj co jakiś czas, gdy jabłka zaczną się rozpadać, ale zostaną wyraźne spore kawałki.

4

Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj stopniowo cukier, cały czas ubijając. Ubijaj aż cukier całkowicie się rozpuści.

5

Dodaj następnie przesianą mąkę ziemniaczaną oraz kakao. Delikatnie wymieszaj. Nadzienie jabłkowe wyłożyć na podpieczony spód, na wierzch nałożyć masę bezową.

6

Piecz przez około 45 minut w temperaturze 160°C. Przed podaniem ciasto powinno całkowicie ostygnąć.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły