Szarlotka z kakaową bezą

decomorreno
Szarlotka z kakaową bezą

Średnia 5 / 1

Oceń!

Aromatyczna szarlotka z jabłkami na kruchym spodzie w niestandardowym wydaniu z bezą czekoladową.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

250 g mąka lubella puszysta tortowa

70 g cukier puder

2 szt. żółtko jaja kurzego

1 szczyp. sól

1.50 kg jabłka

1 łyżecz. cynamon

1 łyżecz. masło

5 szt. białko jaja kurzego

250 g cukier

2 łyżecz. mąka ziemniaczana

1 łyżka kakao decomorreno

Przygotowanie


Przygotuj formę na ciast o średnicy 26 cm. Mąkę wymieszaj z cukrem oraz szczyptą soli. Dodaj pokrojone na małe kawałki zimne masło. Zagnieć gładkie ciasto, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.

Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wyłóż formę do pieczenia ciastem, wyrównaj brzegi. Nakłuj widelcem spód i piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Wyjmij i pozostaw do przestudzenia.

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Na patelni z grubym dnem rozpuść masło i poduś jabłka wymieszane z cynamonem. Mieszaj co jakiś czas, gdy jabłka zaczną się rozpadać, ale zostaną wyraźne spore kawałki.

Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj stopniowo cukier, cały czas ubijając. Ubijaj aż cukier całkowicie się rozpuści.

Dodaj następnie przesianą mąkę ziemniaczaną oraz kakao. Delikatnie wymieszaj. Nadzienie jabłkowe wyłożyć na podpieczony spód, na wierzch nałożyć masę bezową.

Piecz przez około 45 minut w temperaturze 160°C. Przed podaniem ciasto powinno całkowicie ostygnąć.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

329

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

72

gram

Tłuszcze

2

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły