Szarlotka z kakaową bezą
decomorreno
Aromatyczna szarlotka z jabłkami na kruchym spodzie w niestandardowym wydaniu z bezą czekoladową.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
329
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
72
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Aromatyczna szarlotka z jabłkami na kruchym spodzie w niestandardowym wydaniu z bezą czekoladową.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
250 g mąka lubella puszysta tortowa
70 g cukier puder
2 szt. żółtko jaja kurzego
1 szczyp. sól
1.50 kg jabłka
1 łyżecz. cynamon
1 łyżecz. masło
5 szt. białko jaja kurzego
250 g cukier
2 łyżecz. mąka ziemniaczana
1 łyżka kakao decomorreno
Przygotowanie
Przygotuj formę na ciast o średnicy 26 cm. Mąkę wymieszaj z cukrem oraz szczyptą soli. Dodaj pokrojone na małe kawałki zimne masło. Zagnieć gładkie ciasto, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wyłóż formę do pieczenia ciastem, wyrównaj brzegi. Nakłuj widelcem spód i piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Wyjmij i pozostaw do przestudzenia.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Na patelni z grubym dnem rozpuść masło i poduś jabłka wymieszane z cynamonem. Mieszaj co jakiś czas, gdy jabłka zaczną się rozpadać, ale zostaną wyraźne spore kawałki.
Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj stopniowo cukier, cały czas ubijając. Ubijaj aż cukier całkowicie się rozpuści.
Dodaj następnie przesianą mąkę ziemniaczaną oraz kakao. Delikatnie wymieszaj. Nadzienie jabłkowe wyłożyć na podpieczony spód, na wierzch nałożyć masę bezową.
Piecz przez około 45 minut w temperaturze 160°C. Przed podaniem ciasto powinno całkowicie ostygnąć.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
329
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
72
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka