Szarlotka z brzoskwiniami
m7
Szarlotka z brzoskwiniami to świetna alternatywa dla tradycyjnej szarlotki, którą warto spróbować. Do tego delikatna pianka oraz starte ciasto na wierzchu urozmaicają znaną wszystkim szarlotkę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
198
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Szarlotka z brzoskwiniami to świetna alternatywa dla tradycyjnej szarlotki, którą warto spróbować. Do tego delikatna pianka oraz starte ciasto na wierzchu urozmaicają znaną wszystkim szarlotkę.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
1 kg jabłka
1 szczyp. sól
1 łyżecz. cukier waniliowy
1 łyżecz. proszek do pieczenia
3 szkl. mąka pszenna tortowa
6 szt. jaja kurze całe
2 szt. brzoskwinia w syropie
2 łyżka kisiel
2 łyżka bułka tarta
2 łyżka śmietana 18%
2 łyżka cukier
25 dag. masło roślinne
Przygotowanie
Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, masło, śmietanę i żółtka jaj.
Zagnieść szybko ciasto. Ciasto podzielić na części, odpowiednio - 1/2 ciasta 1/4 i 1/4 ciasta. 1/2 ciasta wyłożyć blaszkę, pozostałe włożyć do lodówki lub zamrażalnika.
Jabłka obrać i pokroić w plasterki, poddusić z dwiema łyżkami cukru. Następnie wystudzić, dodać pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie i bułkę tartą, jeśli jabłka są za rzadkie.
Ciasto wyłożone w blaszce podpiec przez około 15 minut, następnie wyłożyć na nie masę z jabłek i brzoskwini, na wierzch zetrzeć jedną część ciasta.
Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania dodać kisiel. Pianę wyłożyć na starte ciasto. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto.
Szarlotkę piec przez około 45-55 minut w temperaturze 180-190 stopni C.