Szarlotka z brzoskwiniami

m7
Szarlotka z brzoskwiniami

0

0 / 0

Szarlotka z brzoskwiniami to świetna alternatywa dla tradycyjnej szarlotki, którą warto spróbować. Do tego delikatna pianka oraz starte ciasto na wierzchu urozmaicają znaną wszystkim szarlotkę.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

1 kg jabłka

1 szczyp. sól

1 łyżecz. cukier waniliowy

1 łyżecz. proszek do pieczenia

3 szkl. mąka pszenna tortowa

6 szt. jaja kurze całe

2 szt. brzoskwinia w syropie

2 łyżka kisiel

2 łyżka bułka tarta

2 łyżka śmietana 18%

2 łyżka cukier

25 dag. masło roślinne

Przygotowanie


1

Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, masło, śmietanę i żółtka jaj.

2

Zagnieść szybko ciasto. Ciasto podzielić na części, odpowiednio - 1/2 ciasta 1/4 i 1/4 ciasta. 1/2 ciasta wyłożyć blaszkę, pozostałe włożyć do lodówki lub zamrażalnika.

3

Jabłka obrać i pokroić w plasterki, poddusić z dwiema łyżkami cukru. Następnie wystudzić, dodać pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie i bułkę tartą, jeśli jabłka są za rzadkie.

4

Ciasto wyłożone w blaszce podpiec przez około 15 minut, następnie wyłożyć na nie masę z jabłek i brzoskwini, na wierzch zetrzeć jedną część ciasta.

5

Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania dodać kisiel. Pianę wyłożyć na starte ciasto. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto.

6

Szarlotkę piec przez około 45-55 minut w temperaturze 180-190 stopni C.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły