Szarlotka z brzoskwiniami

m7
Szarlotka z brzoskwiniami

0

0 / 0

Gdy znudziła Ci się już zwykła szarlotka...

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 kg jabłko

2 łyżeczka proszek do pieczenia

1 łyżeczka przyprawa

600 g mąka pszenna tortowa

350 g masło

1 szkl. cukier

1 szt. brzoskwinia w syropie

1 szt. cukier puder

Przygotowanie


1

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Następnie wkładamy je do garnka z szklanką wody i łyżeczką przyprawy do szarlotki. Dodatkowa jabłka można posłodzić. Dusimy do czasu aż jabłka będą miękkie, a następnie odcedzamy.

2

Brzoskwinie odsączamy z syropu i tniemy na kawałki.

3

Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka i posiekane masło. Wszystko mieszamy (rękami lub w robocie kuchennym) aż powstanie ciasto przypominające kruszonkę.

4

¾ ciasta przesypujemy do prostokątnej formy o wymiarach 30x35 cm. i delikatnie ugniatamy palcami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 st. 15 minut. Na podpieczony spód wykładamy jabłka pomieszane z brzoskwiniami. Posypujemy resztą ciasta i delikatnie spłaszczamy palcami. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy 40 minut w 180 st. Gorące ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły