Szarlotka z brzoskwiniami
m7
Gdy znudziła Ci się już zwykła szarlotka...
0
0 / 0
Gdy znudziła Ci się już zwykła szarlotka...
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 kg jabłko
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. przyprawa
600 g mąka pszenna tortowa
350 g masło
1 szkl. cukier
1 szt. brzoskwinia w syropie
1 szt. cukier puder
Przygotowanie
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Następnie wkładamy je do garnka z szklanką wody i łyżeczką przyprawy do szarlotki. Dodatkowa jabłka można posłodzić. Dusimy do czasu aż jabłka będą miękkie, a następnie odcedzamy.
Brzoskwinie odsączamy z syropu i tniemy na kawałki.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka i posiekane masło. Wszystko mieszamy (rękami lub w robocie kuchennym) aż powstanie ciasto przypominające kruszonkę.
¾ ciasta przesypujemy do prostokątnej formy o wymiarach 30x35 cm. i delikatnie ugniatamy palcami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 st. 15 minut. Na podpieczony spód wykładamy jabłka pomieszane z brzoskwiniami. Posypujemy resztą ciasta i delikatnie spłaszczamy palcami. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy 40 minut w 180 st. Gorące ciasto posypujemy cukrem pudrem.