0

Składniki

1 Kilogram
jabłko
2 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Łyżeczka
przyprawa
600 Gramów
mąka pszenna tortowa
350 Gramów
masło
1 Szklanka
cukier
1 Sztuka
brzoskwinia w syropie
1 Sztuka
cukier puder
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Następnie wkładamy je do garnka z szklanką wody i łyżeczką przyprawy do szarlotki. Dodatkowa jabłka można posłodzić. Dusimy do czasu aż jabłka będą miękkie, a następnie odcedzamy.
  2. Brzoskwinie odsączamy z syropu i tniemy na kawałki.
  3. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka i posiekane masło. Wszystko mieszamy (rękami lub w robocie kuchennym) aż powstanie ciasto przypominające kruszonkę.
  4. ¾ ciasta przesypujemy do prostokątnej formy o wymiarach 30x35 cm. i delikatnie ugniatamy palcami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 st. 15 minut. Na podpieczony spód wykładamy jabłka pomieszane z brzoskwiniami. Posypujemy resztą ciasta i delikatnie spłaszczamy palcami. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy 40 minut w 180 st. Gorące ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Opis

Gdy znudziła Ci się już zwykła szarlotka...

Podobne przepisy

Makowiec ucierany

Średni Do 3 godz.

Gwiazdkowy torcik

Łatwy Ponad 3 godz.

Kakaowo - cytrynowe mini baby

Łatwy Do 1 godz.

Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Łatwy Do 1 godz.

Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Średni Do 1,5 godz.

Muffiny kakaowe

Łatwy Do 1 godz.

Naleśniki z owocami

Łatwy Do 40 min.

Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym

Łatwy Do 1 godz.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!