Szarlotka z bitą pianą

Lubella
Szarlotka z bitą pianą

0

5 / 1

Szarlotka z bitą pianą to połączenie kruchego ciasta, soczystych jabłek i lekkiej pianki. To idealny deser na każdą okazję – nie tylko smakuje obłędnie, ale również zachwyca swoim wyglądem i zawsze się udaje! Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków o jesiennym aromacie.

14

Składniki

100 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Kruche ciasto

500 g mąka pszenna lubella

200 g masło

100 g cukier puder

2 łyżecz. proszek do pieczenia

5 szt. żółtka

2 łyżka kwaśna śmietana 18%

Nadzienie

1.50 kg jabłka

2 łyżka cukier

1 łyżecz. cynamon

2 łyżka bułka tarta

Piana z białek

5 szt. białka

200 g cukier

1 szczyp. sól

1 łyżka mąka ziemniaczana

Przygotowanie


1

W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.

2

Dodaj pokrojone na kawałki schłodzone masło i posiekaj nożem, aż powstaną drobne okruchy.

3

Dodaj żółtka oraz śmietanę i szybko zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.

4

Podziel ciasto na dwie części w proporcji 2:1. Większą część zawiń w folię i schłodź w lodówce przez około 30 minut. Mniejszą część zawiń i włóż do zamrażarki.

5

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

6

Jeśli jabłka są bardzo soczyste, delikatnie je odciśnij.

7

Wymieszaj jabłka z cukrem i cynamonem.

8

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.

9

Stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając, aż piana będzie lśniąca i sztywna.

10

Na koniec delikatnie wmieszaj mąkę ziemniaczaną.

11

Piekarnik rozgrzej do 180°C (grzanie góra-dół).

12

Formę do pieczenia o wymiarach około 25 × 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.

13

Większą część schłodzonego ciasta rozwałkuj i wyłóż nim spód formy. Nakłuj widelcem.

14

Podpiecz spód w piekarniku przez około 15 minut, aż lekko się zarumieni.

15

Na podpieczony spód posyp bułkę tartą, a następnie równomiernie rozłóż przygotowane jabłka.

16

Na podpieczony spód posyp bułkę tartą, a następnie równomiernie rozłóż przygotowane jabłka.

17

Na warstwę jabłek wyłóż ubite białka, delikatnie je rozprowadzając.

18

Mniejszą część ciasta wyjmij z zamrażarki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na pianę z białek, równomiernie pokrywając całą powierzchnię.

19

Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 35–40 minut, aż wierzch będzie złocisty.

20

Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

21

Przed podaniem możesz posypać wierzch cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

374

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

67

gram

Tłuszcze

8

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły