Szarlotka z bitą pianą
m7
Szarlotka z pianą zawsze się udaje, a do tego pachnie i smakuje cudownie! Warto spróbować.
0
5 / 1
Szarlotka z pianą zawsze się udaje, a do tego pachnie i smakuje cudownie! Warto spróbować.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
2 l mus jabłkowy
125 g margaryna zwykła
2 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szkl. cukier puder
0.25 szkl. cukier waniliowy
3 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
Przygotowanie
Mąkę, cukier puder (1 szklankę), żółtka, margarynę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy - wszystko dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić, 3/4 rozwałkować i wyłożyć na blaszce, a 1/4 włożyć do zamrażalnika. Ciasto na blaszce zapiekać ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Wyjąć, lekko przestudzić, wyłożyć mus jabłkowy.
Ubić na sztywno pianę z białek dodając 1/4 szklanki cukru pudru, wyłożyć na mus i na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach 1/4 ciasta wyjętą z zamrażalnika (by ciasto nie przylegało do tarki należy tarkę posmarować olejem). Szarlotkę zapiec w piekarniku do zrumienienia wierzchu.