Szarlotka z bitą pianą

m7
Szarlotka z bitą pianą

0

5 / 1

Szarlotka z pianą zawsze się udaje, a do tego pachnie i smakuje cudownie! Warto spróbować.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

1 łyżecz. proszek do pieczenia

2 l mus jabłkowy

125 g margaryna zwykła

2 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

1 szkl. cukier puder

0.25 szkl. cukier waniliowy

3 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier waniliowy

Przygotowanie


1

Mąkę, cukier puder (1 szklankę), żółtka, margarynę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy - wszystko dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić, 3/4 rozwałkować i wyłożyć na blaszce, a 1/4 włożyć do zamrażalnika. Ciasto na blaszce zapiekać ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Wyjąć, lekko przestudzić, wyłożyć mus jabłkowy.

2

Ubić na sztywno pianę z białek dodając 1/4 szklanki cukru pudru, wyłożyć na mus i na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach 1/4 ciasta wyjętą z zamrażalnika (by ciasto nie przylegało do tarki należy tarkę posmarować olejem). Szarlotkę zapiec w piekarniku do zrumienienia wierzchu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły