Szarlotka z bitą pianą
Lubella
Szarlotka z bitą pianą to połączenie kruchego ciasta, soczystych jabłek i lekkiej pianki. To idealny deser na każdą okazję – nie tylko smakuje obłędnie, ale również zachwyca swoim wyglądem i zawsze się udaje! Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków o jesiennym aromacie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
374
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
67
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Szarlotka z bitą pianą to połączenie kruchego ciasta, soczystych jabłek i lekkiej pianki. To idealny deser na każdą okazję – nie tylko smakuje obłędnie, ale również zachwyca swoim wyglądem i zawsze się udaje! Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków o jesiennym aromacie.
14
Składniki
100 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Kruche ciasto
500 g mąka pszenna lubella
200 g masło
100 g cukier puder
2 łyżecz. proszek do pieczenia
5 szt. żółtka
2 łyżka kwaśna śmietana 18%
Nadzienie
1.50 kg jabłka
2 łyżka cukier
1 łyżecz. cynamon
2 łyżka bułka tarta
Piana z białek
5 szt. białka
200 g cukier
1 szczyp. sól
1 łyżka mąka ziemniaczana
Przygotowanie
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
Dodaj pokrojone na kawałki schłodzone masło i posiekaj nożem, aż powstaną drobne okruchy.
Dodaj żółtka oraz śmietanę i szybko zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
Podziel ciasto na dwie części w proporcji 2:1. Większą część zawiń w folię i schłodź w lodówce przez około 30 minut. Mniejszą część zawiń i włóż do zamrażarki.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Jeśli jabłka są bardzo soczyste, delikatnie je odciśnij.
Wymieszaj jabłka z cukrem i cynamonem.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając, aż piana będzie lśniąca i sztywna.
Na koniec delikatnie wmieszaj mąkę ziemniaczaną.
Piekarnik rozgrzej do 180°C (grzanie góra-dół).
Formę do pieczenia o wymiarach około 25 × 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Większą część schłodzonego ciasta rozwałkuj i wyłóż nim spód formy. Nakłuj widelcem.
Podpiecz spód w piekarniku przez około 15 minut, aż lekko się zarumieni.
Na podpieczony spód posyp bułkę tartą, a następnie równomiernie rozłóż przygotowane jabłka.
Na podpieczony spód posyp bułkę tartą, a następnie równomiernie rozłóż przygotowane jabłka.
Na warstwę jabłek wyłóż ubite białka, delikatnie je rozprowadzając.
Mniejszą część ciasta wyjmij z zamrażarki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na pianę z białek, równomiernie pokrywając całą powierzchnię.
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 35–40 minut, aż wierzch będzie złocisty.
Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Przed podaniem możesz posypać wierzch cukrem pudrem.