Szarlotka z bezą
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1709025555625.png&w=3840&q=75)
Lubella
![Szarlotka z bezą](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1717506666753.jpg&w=3840&q=75)
Szarlotka z bezą to klasyczna kombinacja soczystych jabłek z chrupiącym ciastem i puszystą bezą. To idealny deser na specjalne okazje, który zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Doskonale sprawdzi się zarówno jako codzienny poczęstunek do kawy lub herbaty, jak i ciasto na urodziny, imieniny lub uroczystości rodzinne. To również świetny sposób na wykorzystanie sezonowych jabłek.
0
0 / 0
Szarlotka z bezą to klasyczna kombinacja soczystych jabłek z chrupiącym ciastem i puszystą bezą. To idealny deser na specjalne okazje, który zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Doskonale sprawdzi się zarówno jako codzienny poczęstunek do kawy lub herbaty, jak i ciasto na urodziny, imieniny lub uroczystości rodzinne. To również świetny sposób na wykorzystanie sezonowych jabłek.
11
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
250 g mąka pszenna lubella
100 g cukier
1 szczyp. sól
125 g masło
1 szt. jajko
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1.50 kg jabłka
1 łyżecz. cynamon
Beza
4 szt. białka
200 g cukier
1 szczyp. sól
Przygotowanie
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i cynamon.
Dodaj pokrojone w kostkę masło i zagnieć ciasto, aż składniki się połączą i uzyskasz kruszonkę.
Następnie wbij jajko i wyrób ciasto.
Włóż ciasto do lodówki na 30 minut.
W tym czasie obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je w kostkę.
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Wylep formę do pieczenia ciasta, ugniatając ciasto na dno i boki formy.
Na wierzch ułóż kawałki jabłek.
Piecz szarlotkę w nagrzanym piekarniku przez około 45-50 minut.
W trakcie pieczenia przygotuj bezę. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
Gdy szarlotka będzie gotowa, wyjmij ją z piekarnika i na wierzchu rozprowadź równomiernie bezę.
Włóż ponownie szarlotkę do piekarnika i piecz jeszcze przez około 10-15 minut, aż beza będzie złocista.
Po upieczeniu wyjmij szarlotkę z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia przed podaniem.