Szarlotka z bezą
Lubella
Szarlotka z bezą to klasyczna kombinacja soczystych jabłek z chrupiącym ciastem i puszystą bezą. To idealny deser na specjalne okazje, który zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Doskonale sprawdzi się zarówno jako codzienny poczęstunek do kawy lub herbaty, jak i ciasto na urodziny, imieniny lub uroczystości rodzinne. To również świetny sposób na wykorzystanie sezonowych jabłek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
481
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
87
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Szarlotka z bezą to klasyczna kombinacja soczystych jabłek z chrupiącym ciastem i puszystą bezą. To idealny deser na specjalne okazje, który zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Doskonale sprawdzi się zarówno jako codzienny poczęstunek do kawy lub herbaty, jak i ciasto na urodziny, imieniny lub uroczystości rodzinne. To również świetny sposób na wykorzystanie sezonowych jabłek.
11
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
250 g mąka pszenna lubella
100 g cukier
1 szczyp. sól
125 g masło
1 szt. jajko
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1.50 kg jabłka
1 łyżecz. cynamon
Beza
4 szt. białka
200 g cukier
1 szczyp. sól
Przygotowanie
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i cynamon.
Dodaj pokrojone w kostkę masło i zagnieć ciasto, aż składniki się połączą i uzyskasz kruszonkę.
Następnie wbij jajko i wyrób ciasto.
Włóż ciasto do lodówki na 30 minut.
W tym czasie obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je w kostkę.
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Wylep formę do pieczenia ciasta, ugniatając ciasto na dno i boki formy.
Na wierzch ułóż kawałki jabłek.
Piecz szarlotkę w nagrzanym piekarniku przez około 45-50 minut.
W trakcie pieczenia przygotuj bezę. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
Gdy szarlotka będzie gotowa, wyjmij ją z piekarnika i na wierzchu rozprowadź równomiernie bezę.
Włóż ponownie szarlotkę do piekarnika i piecz jeszcze przez około 10-15 minut, aż beza będzie złocista.
Po upieczeniu wyjmij szarlotkę z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia przed podaniem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
481
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
87
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.