Szarlotka z bezą

Lubella
Szarlotka z bezą

1

0 / 0

Szarlotka z bezą to klasyczna kombinacja soczystych jabłek z chrupiącym ciastem i puszystą bezą. To idealny deser na specjalne okazje, który zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Doskonale sprawdzi się zarówno jako codzienny poczęstunek do kawy lub herbaty, jak i ciasto na urodziny, imieniny lub uroczystości rodzinne. To również świetny sposób na wykorzystanie sezonowych jabłek.

11

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

250 g mąka pszenna lubella

100 g cukier

1 szczyp. sól

125 g masło

1 szt. jajko

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1.50 kg jabłka

1 łyżecz. cynamon

Beza

4 szt. białka

200 g cukier

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i cynamon.

2

Dodaj pokrojone w kostkę masło i zagnieć ciasto, aż składniki się połączą i uzyskasz kruszonkę.

3

Następnie wbij jajko i wyrób ciasto.

4

Włóż ciasto do lodówki na 30 minut.

5

W tym czasie obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je w kostkę.

6

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

7

Wylep formę do pieczenia ciasta, ugniatając ciasto na dno i boki formy.

8

Na wierzch ułóż kawałki jabłek.

9

Piecz szarlotkę w nagrzanym piekarniku przez około 45-50 minut.

10

W trakcie pieczenia przygotuj bezę. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.

11

Gdy szarlotka będzie gotowa, wyjmij ją z piekarnika i na wierzchu rozprowadź równomiernie bezę.

12

Włóż ponownie szarlotkę do piekarnika i piecz jeszcze przez około 10-15 minut, aż beza będzie złocista.

13

Po upieczeniu wyjmij szarlotkę z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia przed podaniem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

481

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

87

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły