Szarlotka pod różową pianką
m7
Jabłka i ciasto a do tego zapach cynamonu... Pyszne cisto,łatwe w wykonaniu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
167
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jabłka i ciasto a do tego zapach cynamonu... Pyszne cisto,łatwe w wykonaniu.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
1 kg jabłko
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka masło
3 szkl. mąka krupczatka lubella
1 szkl. cukier
1 szt. kisiel truskawkowy
5 szt. jaja kurze całe
2 łyżka cynamon
Przygotowanie
Mąkę zagniatamy z margaryną, 4 łyżkami cukru i proszkiem do pieczenia.
Dodajemy żółtka i dalej zagniatamy.
Wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, odciskamy sok, dodajemy cukier i cynamon.
Dwie trzecie ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę.
Ubijamy pianę z białek, dodajemy kisiel.
Na cieście rozkładamy jabłka, ubitą pianę, resztę startego ciasta.
Ciasto pieczemy w 180* C przez 50 minut.