Szarlotka pod różową pianką
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Szarlotka pod różową pianką](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977082554.jpeg&w=3840&q=75)
Jabłka i ciasto a do tego zapach cynamonu... Pyszne cisto,łatwe w wykonaniu.
0
0 / 0
Jabłka i ciasto a do tego zapach cynamonu... Pyszne cisto,łatwe w wykonaniu.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
1 kg jabłko
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka masło
3 szkl. mąka krupczatka lubella
1 szkl. cukier
1 szt. kisiel truskawkowy
5 szt. jaja kurze całe
2 łyżka cynamon
Przygotowanie
Mąkę zagniatamy z margaryną, 4 łyżkami cukru i proszkiem do pieczenia.
Dodajemy żółtka i dalej zagniatamy.
Wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, odciskamy sok, dodajemy cukier i cynamon.
Dwie trzecie ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę.
Ubijamy pianę z białek, dodajemy kisiel.
Na cieście rozkładamy jabłka, ubitą pianę, resztę startego ciasta.
Ciasto pieczemy w 180* C przez 50 minut.